Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åttondeklassarna Tia, Oona och Nelli om nya munskyddsrekommendationen: "Bra men obekvämt"

Från 2020
Uppdaterad 25.11.2020 05:50.
Tre skolelever står framför ingången till Nickby hjärta. Bakom dem syns en äldre man, skolans rektor. Alla har munskydd på sig.
Bildtext Tia Utunen, Nelli Mäkelä och Oona Nissinen går i språkbadsklassen i åk 8. De tycker det är bra att använda munskydd även om det är lite obekvämt. I bakgrunden syns rektor Jouni Piippo.
Bild: Yle / Mira Bäck

Sedan måndagen (23.11) rekommenderas att eleverna i årskurs 7-9 ska använda munskydd i skolan. Vi besökte Kungsvägens skola i Sibbo för att höra hur det känns. Där går det åt över tusen munskydd per dag.

Rekommendationen är en av många som gavs av Nylands coronakoordineringsgrupp samt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS på fredagen. De flesta nyländska kommuner har tagit i bruk rekommendationen.

I Nickby tittar solen emellanåt fram mellan molnen och det är en rätt fin dag i november.

Åttondeklassarna Tia Utunen, Oona Nissinen och Nelli Mäkelä samt rektor Jouni Piippo möter reportern utanför skolans huvudingång, för i rådande läge släpps inga utomstående in i byggnaden.

Alla fyra bär blå munskydd. Personalen i grundskolans åk 7-9 har använt munskydd redan en tid, men för eleverna är det ännu nytt att behöva ha skyddet framför munnen hela dagen.

- Det är helt bra men känns lite obekvämt. Och det blir fuktigt under skyddet, säger Nissinen.

Åttondeklassarna Tia, Oona och Nelli i Sibbo om nya munskyddsrekommendationen: "Bra men obekvämt"

4:56

Huvudvärk

Utunen har märkt att hon kan få huvudvärk på eftermiddagen, men annars går det bra att använda munskydd.

- Det kom ganska snabbt, det var ju bara en dag och så hade alla på sig munskydd. Inte är det en så stor sak eller svårt, säger Mäkelä.

Alla tre tycker det är bra att rekommendationen är i kraft och de hoppas det ska hjälpa till med att stoppa spridningen av coronaviruset.

- Alla i vår klass använder munskydd, och jag har sett ganska få som inte har, säger Mäkelä.

Ingången till skolcentret i Nickby. Orange väggar och dörrar i glas.
Bildtext I Nickby samsas både de finska och svenska eleverna i åk 7-9. För att minska risken för smittspridning släpps inga utomstående in.
Bild: Yle / Mira Bäck

Både elevernas och lärarnas munskydd bekostas av kommunen. När eleverna kommer till skolan på morgonen så får de varsitt munskydd av läraren som håller den första lektionen.

Munskydden kan sedan bytas ut mot nya under dagen.

- Vi byter dem två till fyra gånger per dag. Man kan använda samma ända till lunchen eller byta tidigare om det behövs, säger Mäkelä.

Mäkelä berättar att hon använder munskydd också i bussen på väg till skolan, och att de flesta andra i bussen gör lika. Nissinen brukar cykla till skolan medan Utunen åker buss nu och då.

- Där använder alla, säger hon.

Nöjd rektor

Skolans rektor Jouni Piippo säger liksom eleverna att de allra flesta eleverna använder munskydd.

- Alla använder dem, förutom några enstaka som har hälsoskäl eller annat, säger Piippo.

I Kungsvägens skola undervisas alla Sibbos svenskspråkiga elever i åk 7-9. I samma byggnad finns Sipoonjoen koulu där de finskspråkiga ungdomarna går.

- Jag har 354 och en halv elev, och den andra skolan har lika många. Det räknas med att alla använder cirka tre munskydd per dag, säger Piippo.

Dessutom har Kungsvägens skola 35 lärare.

Det här betyder att det går åt långt över tusen munskydd per dag i den svenskspråkiga skolan, och lika många i den finskspråkiga. Piippo berättar att man beställt fler skräpkorgar.

Ett använt blått pappersmunskydd på gräsmatta.
Bildtext Ett ensamt munskydd som inte hittat till skräpkorgen.
Bild: Yle / Mira Bäck

På en liten gräsmatta nära skolans ingång ligger ett använt munskydd och skräpar, men annars är det städat. Enligt Piippo är det här det andra munskyddet han sett som slängts på fel plats.

- Överlag har våra elever fungerat jättebra med att kasta använda munskydd i skräpkorgen. Det kunde man ändå tala om hemma, att det är skräp som inte ska kastas på gatan eller golvet, säger Piippo.

Prata med era barn

Skolans personal har börjat använda munskydd redan tidigare.

- Alla vuxna i skolan ska använda munskydd. Det har fungerat jättebra.

Han berättar att han vant sig vid munskyddet, men att det i början kittlade litet i halsen. De i personalen som känner att det är extra svårt att använda munskydd kan använda visir istället.

- Jag vädjar till familjerna att ni stöder och pratar med era ungdomar om hur viktigt det är att använda munskydd, hålla avstånd och ha god handhygien, säger Piippo.

I skolan finns handdesinfektionsmedel, och avstånd hålls så gott det går. Svårast är det under lunchen.

- Vi har flera skolor som nu på grund av en renovering äter i våra lokaler. Det är lite svårt men vi gör så gott vi kan säger Piippo.

Artikeln rättad 25.11.2020 kl. 5.50: Eleven heter Tia Utunen, inte Pia som det tidigare stod i texten.

Diskussion om artikeln