Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Givarkonferensen för Afghanistan binder fortsatt stöd till demokrati och mänskliga rättigheter

Från 2020
En familj sitter utanför ett tält.
Bildtext Trots massiva stödsatsningar lever majoriteten av Afghanistans befolkning i fattigdom. Tusentals är också interna flyktingar på grund av det nästan 20 år långa kriget.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det internationella samfundet har lovat 12 miljarder dollar i bistånd till Afghanistan under de kommande fyra åren. Men pengarna kopplas till demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Kring sjuttio länder och tiotals organisationer deltog i den internationella virtuella givarkonferensen som avslutades på tisdagen. Finland var värd för konferensen tillsammans med Afghanistans regering och FN.

Det har gått nästan 20 år sedan den USA-ledda koalitionen störtade talibanväldet i Afghanistan. Men de stora framstegen som utlovades därefter har uteblivit.

Talibanerna kontrollerar fortfarande stora delar av landet, korruptionen är ofantlig och trots massiva stödpaket lever fortfarande över hälften av befolkningen på 1,14 dollar om dagen.

En amerikansk rapport slår fast att 19 miljarder av USA:s bistånd gått förlorat på grund av missbruk, korruption och slöseri.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto
Bildtext Finland var en av arrangörerna för årets givarkonferens.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu försöker givarländerna råda bot på problemet genom att för första gången ställa krav för biståndet.

Stödet kopplas till demokrati, rättssamhället, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Många givarländer är oroade över att den svaga regeringen kommer att sälja de här principerna under fredsförhandlingarna med talibanerna.

‒ Afghanistans framtida utveckling måste bevara de demokratiska rättigheter och mänskliga rättigheter som uppnåtts sedan 2001, speciellt när det gäller kvinnors och barns rättigheter. Alla försök att återupprätta ett islamskt emirat skulle påverka vårt politiska och finansiella engagemang, sa EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell.

USA:s försvarsminister Mike Pompeo underströk i sin tur att fredsförhandlingarna måste ge rätt resultat.

‒ Jag vill vara tydlig med att de val som görs under fredsförhandlingarna kommer att påverka storleken och omfattningen av det internationella stödet. USA ser fram emot att om ett år utvärdera framstegen inom de områden jag nämnt, sa Pompeo.

USA:s president Donald Trump beslutade nyligen att ytterligare minska den amerikanska militära närvaron i Afghanistan.

Senast i mitten av januari ska endast 2 500 amerikanska soldater vara kvar i landet - jämfört med
4 500 i dag.

USA ingick i fjol ett avtal med talibanerna om ett amerikanskt tillbakadragande i utbyte mot säkerhetsgarantier.

Trumpadministrationen har också satt ökat tryck på den afghanska regeringen att nå ett fredsavtal med talibanerna.

Givarkonferensen för Afghanistan arrangeras var fjärde år. 2016 lovade deltagarna 15,2 miljarder dollar. I år blev summan en femtedel mindre och det kan få följder för Afghanistans biståndsberoende statsbudget.