Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konst i skyltfönster i Lovisa får fortsättning i helgen - Kalle Katz och Amandine Doat tolkar din dag i dans och musik

Från 2020
Amandine Doat dansar.
Bildtext Dansaren Amandine Doat tolkar Peik Henrichsons berättelse.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisaborna får vara med och skapa små danskonstverk under två kvällar i slutet av november.

Uppgiften är att skriva en kort text om sin dag och sig själv. Peik Henrichson koncentrerar sig med pennan och pappret en stund. Han är frivillig försökskanin, då pressen ska få se hur ett nytt konstverk kan ta form.

- Jag och dansaren Amandine Doat ska läsa hans berättelse och sedan tolka den i musik och dans, säger Kalle Katz. Allt sker precis i den här stunden. Vi har inte ens setts på jättelänge.

Det är han, Doat och koreografen Jenni Koistinen som under veckoslutet kommer att uppträda för en åskådare i taget. Resten av publiken kan följa med de improviserade uppvisningarna i ett skyltfönster på Drottninggatan 9, i centrum av Lovisa.

Amandine Doat och Kalle Katz sitter på golvet och planerar.
Bildtext Amandine Doat och Kalle Katz planerar verket snabbt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det är väldigt spännande. Jag är en så gammal räv att jag inte brukar bli nervös, men inför det här så blir jag alltid ganska nervös, säger han. Det här är givande och spännande.

Konceptet prövas i större skala i Lovisa för första gången, men de tre har uppfört konceptet tidigare och fått möta väldigt varierande respons.

- Många gånger har det gått så att personer har börjat gråta - inte av fasa, utan av någon slags glädje och lite sorg också. Man vill förstås att de ska kännas bra för alla, säger Kalle Katz.

Peik Henrichson lämnar över sin berättelse åt scenkonstnärerna, som genast börjar jobba med den. Efter cirka en kvart är det sedan dags. Peik får se och höra sin dag.

- Det är lyxigt. Man får göra och vara med i ett privat konstverk, säger Kalle Katz innan han börjar spela på sin synth.

Amandine Doat dansar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Jag tycker de var väldigt skickliga, både vad gäller musiken och vad ska vi säga, performans, så på det känslomässiga planet lyckades de ganska bra spika in det jag hade upplevt den här dagen, säger Peik Henrichson.

Hans dag innehåll ett tandläkarbesök och en hel del tankar kring munskydd och ansiktsvisir.

Skulle du rekommendera det här för andra Lovisabor?

- Jo, jag tror det. För man får se sina egna upplevelser tolkade av andra och det ger en distans till en själv. Bra konst visar det invanda på ett nytt sätt och det skedde här.

Gör en dans av din dag - konstverket "Här. Idag. Oss." dansar mitt i Lovisa

5:54
Peik Henrichson ser sin dag bli dans.
Bildtext Peik Henrichson ser sin dag bli dans.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Få konsten till alla

Nu kan frivilliga anmäla sig till att få en egen dans via koreografen Jenni Koistinen och producenten Inari Porkka. Info finns på stödföreningen för Lovisa konstcentrums Facebooksida.

På fredag skapas danskonstverk Här. Idag. Oss. från klockan 18 till 20, på söndag från klockan 16 till 18 på Drottninggatan 9.

Inari Porkka hoppas på att både frivilliga och publik ställer upp, då konsten ockuperar ett skyltfönster i centrum.

- Tanken är att övervinna klyftan mellan de som gärna tar till sig kultur och de som inte tittar in på gallerier eller föreställningar, säger hon. Kultur och konst tillhör alla och är en mänsklig rättighet.

Dansen är i gång.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln