Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin berömmer huvudstadsregionens nya åtgärder men utesluter inget om läget förvärras

Från 2020
Statsminister Sanna Marin
Bildtext Sanna Marin varnar för att coronaläget kan förvärras snabbt och vill därför inte utesluta några regeringsåtgärder.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) välkomnar beslutet att skärpa coronarestriktionerna i huvudstadsregionen och i Nyland.

‒ Begränsningarna är ett svårt beslut av förståeliga skäl. Men jag är nöjd över att beslutet fattades, det är nödvändigt för att få situationen under kontroll i Nyland och speciellt i huvudstadsregionen. Fullt stöd åt regionens nya åtgärder, sa Marin till Yles tv-nyheter.

Marin varnade i går för att det kan bli aktuellt att på nytt ta beredskapslagen i bruk om andra åtgärder inte räcker till.

Marin säger att situationen inte är så allvarlig att ett sådant beslut skulle vara nödvändigt, men att regeringen förbereder sig på alla eventualiteter.

‒ Regeringen kommer i morgon att gå igenom situationen och de juridiska krav som finns ifall situationen förvärras. Vi hoppas naturligtvis att vi inte hamnar i den situationen, sa Marin.

Statsministern vill inte utesluta några åtgärder, men understryker att regeringen inte vill ta i bruk åtgärder som skulle leda till en nedstängning av samhället.

‒ Men vi har sett i Europa att situationen kan förvärras mycket snabbt, på mycket många sätt. Det kan leda till att vården överbelastas och att dödsfallen ökar då många insjuknar. Därför anser jag att det inte är klokt att utesluta några åtgärder på förhand.