Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweiz: 80-årig präst misstänks ha hållit finländsk kvinna fången i 12 år

Från 2020
Uppdaterad 25.11.2020 08:05.
En rad personer som knäpper ihop händerna.
Bildtext Att prästen skulle ha brukat våld mot kvinnan verkar föga sannolikt.
Bild: EPA-EFE

I Schweiz har myndigheterna hittat en finländsk kvinna, som en katolsk präst misstänks ha hållit fången i sin lägenhet. Det rapporterar den schweiziska tidningen Blick.

Den 80-årige prästen, som benämns Don Armando C, ska ha hållit den 48-åriga kvinnan som fånge i tolv års tid, sedan år 2008.

Kvinnan hittades i fredags, då polisen genomsökte prästens bostad i staden Lugano. Byggnaden som ligger intill stadens katedral ägs av katolska kyrkan, och tjänar som boende för pensionerade präster.

Enligt Blick saknade kvinnan uppehållstillstånd, och det förefaller att hon hållits som fånge. Hennes tillstånd var eländigt, och hon fördes till ett säkert ställe för att få vård.

Prästens lägenhet beskrivs som fylld av bråte, och stanken var hemsk, skriver tidningen.

Ingen i närkretsen visste om fången

Don Armando misstänks för ett flertal brott, som frihetsberövande, utnyttjande, underlåtenhetsbrott och lindrigt vållande av kroppsskada. På grund av ärendets känslighet vill åklagarmynigheterna i Ticino i det här läget inte gå ut med mer information, meddelar kantonens polis.

Prästens arbetsrum på teologiska fakulteten har också genomsökts, och datorer och papper tagits i beslag.

Don Armando uppges ha deltagit i mässan och besökt arbetsrummet varje dag. Ingen i hans närhet visste om kvinnan.

Det var först då elsystemet i byggnaden måste förnyas, som 80-åringen började bete sig underligt. Han vägrade släppa in elektrikerna i sin lägenhet. Av säkerhetsskäl måste elbolaget slutligen stänga av strömmen i hela huset, och underrätta myndigheterna.

Att prästen skulle ha brukat våld mot kvinnan verkar föga sannolikt. Don Armando uppges vara i god kondition och fortfarande kunna köra bil, men han är liten och spenslig till växten.

Diskussion om artikeln