Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fånge i södra Finland har insjuknat i corona – hålls isolerad

Från 2020
Uppdaterad 25.11.2020 10:17.
Helsingin vankila.
Bildtext Det här är det andra coronafallet på fängelserna i Finland. Båda fallen har inträffat i november. Bildsättningsbild.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

En fånge i södra Finland har konstaterats vara smittad av coronaviruset. Brottspåföljdsverket uppger inte vilket fängelse det handlar om.

Den insjuknade personen hålls isolerad från övriga fångar och spårning av exponerade personer pågår. Personen får vara i kontakt med anhöriga.

Alla fängelser har beredskapsplaner med anledning av coronaepidemin.

Brottspåföljdsverket planerar nya restriktioner för de regioner där epidemiläget är i den svåraste fasen. Myndigheten lovar informera om åtgärderna så fort som möjligt.

Brottspåföljdsverkets beredskapsgrupp följer epidemiläget i samhället och i fängelserna och sammanträder varje vecka.

Andra coronafallet på fängelserna

Det här är det andra fallet på fängelserna i Finland. Det säger direktören för Södra Finlands brottspåföljdsregion Katri Järvinen till Svenska Yle. Det första fallet inträffade den 6 november, meddelade Brottspåföljdsverket då.

Järvinen säger att fängelserna på grund av coronaepidemin har tagit i bruk skyddsutrustning som munskydd för både fångar och personal.

Med stöd av beredskapslagen i våras begränsade fängelserna kontakterna mellan fångar och det övriga samhället, men nu råder normalläge vad gäller besök från anhöriga och permissioner.

De åtgärder som man nu överväger inkluderar enligt Järvinen olika sätt att begränsa kontakterna mellan fångar och personer utanför fängelserna.

Artikeln har uppdaterats med mellanrubrik och uppgifter om coronarelaterade åtgärder på fängelserna och planer på nya åtgärder.

Källa: Brottspåföljdsverket

Diskussion om artikeln