Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Frivilliga vuxna på Uncan är årets bybor i Pojo: "Tarja Lindström och Katri Forsman har skapat en viktig kontakt till de unga"

Från 2020
Ungdomsgården i Pojo finns i biblioteket.
Bildtext Pojoborna Tarja Lindström och Katri Forsman har sett till att ungdomsgården har kunnat hålla öppet på fredagar.
Bild: Marica Hildén / Yle

Tarja Lindström och Katri Forsman har utsetts till Årets bybor för deras frivilligarbete i ungdomslokalen.

Det är Pojo kyrkby byförening som årligen utnämner Årets bybo.

Raseborgs stad håller ungdomslokalen i Pojo öppen bara på onsdagar. Byföreningen med frivilliga vuxna ser till att den också är öppen på fredagar.

Tarja Lindström och Katri Forsman har aktivt ställt upp och sett till att ungdomsgården har kunnat hålla öppet under det gångna året.

- I egenskap av övervakare har Lindström och Forsman etablerat en viktig kontakt med ungdomarna och fått deras förtroende. De har ingen yrkesroll i relation till ungdomarna utan träffar dem som vanliga vuxna i ungdomarnas vardag genom att diskutera och lyssna, skriver föreningen i sin motivering.

På Uncan ordnar de frivilliga vuxna med pizzor, smörgåsar och bakverk åt de unga. Det är byföreningen som bjuder på bespisnigen. De vuxna planerar också temakvällar tillsammans med de unga, firar halloween och ordnar program till jul.

Ungdomslokalens fredagsöppet sköts av en grupp frivilliga vuxna som sinsemellan kommer överens om sina volontärpass. Under det gångna året har just Tarja Lindström och Katri Forsman varit de mest aktiva.

Byföreningen ser fredagsöppet på Uncan som ytterst viktigt eftersom de unga i Pojo inte har något annat ställe att samlas på.

Ett trettiotal ungdomar brukar besöka ungdomslokalen på fredagar.