Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hälsoexpertis om kinesiska uppgifter: Ytterst osannolikt att coronavirus överförs via matförpackningar

Från 2020
Kvinna vid en frysdisk i en livsmedelsbutik i Kina
Bildtext Importerad fisk i frysen. Livsmedelsbutik i Kina
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är mycket osannolikt att covid-19 sprids till människor via mat eller matförpackningar, meddelar Världshälsoorganisationen WHO.
Också USA:s centrum för smittskyddskontroll (CDC) bedömer att risken är mycket liten.

Båda organisationerna betonar att det inte finns några bevis för den typens överföring.

Experter har bedömt att viruset kan klara sig en tid på bland annat kartong och plastytor, men det är ändå oklart om detta faktum innebär en risk för människor.

Coronaviruset kan också klara sig bra under långa tider om det lagras i kyla.

Kina säger sig ha upptäckt virus på importerad djupfryst mat

Hälsoorganisationernas uttalanden följer på rapporter från Kina där det sägs att människor kan smittas av covid-19 via matförpackningar.

Enligt kinesiska uppgifter har viruset upptäckts på importerad djupfryst mat, och nu utfärdar Kina regelbundet temporära förbud mot importerade utländska varor. Det senaste importförbudet som gällde i en vecka hänförde sig till djupfrysta räkor från ett företag i Ecuador.

Supermarket i Peking, Kina
Bildtext Supermarket i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kraftåtgärder i Kina mot livsmedel som importerats

Förpackningar diskuterades mycket i somras då ett coronavirusutbrott i Peking kopplades till livsmedelsförsäljning.

Det här ledde till att rökt lax avlägsnades från hyllorna i kinesiska supermarketar. Sedan blev det aktuellt med fall kopplade till kyckling, nötkött och skaldjur som hade importerats från tiotals olika länder.

Kina har utökat sina preventiva kontroller, och samtidigt analyseras olika matförpackningar.

De utökade inspektionerna av importerade djupfrysta varor har lett till stark irritation hos landets handelspartner. 

Importerat kött kan förses med texten "virusfri produkt"

I en del butiker i Kina säljs numera importerat kött med ett emblem där det deklareras att varan är virusfri.

Misstankarna om smittspridning via livsmedel gäller också förpackningar.

Handelsfrågor bakom Kinas påståenden?

Omvärlden har börjat ställa krav på Kina - krav på klarare bevis för att smittan faktiskt kan överföras direkt från en förpackning till en människa.

Kinas handelspartner, bland annat i USA, Nya Zeeland, Kanada och EU-länderna, har meddelat att det är oklart vilka metoder Kina har använt sig av vid utredningarna kring smittoöverföring.

Länderna efterlyser en klar bevisföring.

I USA frågar man sig om Kinas kraftåtgärder mot andra länders varor grundar sig på vetenskapliga fakta. Det finns misstankar om att handelsfrågor kan ligga bakom de barriärer som Kina bygger upp.
Enligt Kinas utrikesministerium är USA:s påståenden oskäliga och grundlösa.

Kina säger sig bara vilja skydda människors hälsa och ställa människoliv i främsta rummet.

I dag fattades det ett beslut om att marknaden Xinfadi i Peking inte längre får sälja och förvara varor som ingår i kylkedjor eller som har koppling till vattenlevande produkter, rapporterar Kinas statliga nyhetsbyrå.

Rengöring av en skylt
Bildtext Noggrann rengöring är A och O
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronaviruset klarar sig på torra och kyliga ytor

Viruset SARS-CoV-2 som förorsakar covid-19 överförs allra mest som droppsmitta och via små partiklar i luften då folk andas, nyser och hostar.

Därför är avstånd till andra människor, noggrann handtvätt, handsprit och munskydd det allra viktigaste då man vill undvika smittspridning, konstaterar hälsomyndigheterna.

Viruset kan stanna kvar på ytor. Allmänt taget är det så att ju kallare och torrare omgivningen är desto längre kan viruset klara sig på ytor.

Avtorkning av bordsytor, ledstänger och andra ytor är en bra metod att ta till då virus ska elimineras.

Regelbunden avtorkning av ytor är nödvändigt i coronatider
Bildtext Regelbunden avtorkning av ytor är nödvändigt i coronatider.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vad säger experterna?

I ett uttalande till nyhetsbyrån AP säger Världshälsoorganisationen WHO att då viruset hittats på förpackningar så har det verkat vara fråga om "sällsynta och isolerade fall".

De extremt känsliga test som används kan upptäcka både aktiva virus och rester av dem, och det kan vara svårt att skilja mellan dem, säger Timothy Newsome, virolog vid universitetet i Sydney till nyhetsbyrån AP.

- Vi vet att viruset stabiliserar sig vid låga temperaturer. Det kan finnas en viss risk vid transporter, men det är ändå helt klart att det är fråga om en mycket liten risk för överföring till människan.

Forskaren Andrew Pekosz vid universitetet Johns Hopkins påpekar att ett positivt test inte pekar på ett smittsamt virus på en yta. Det kan bara innebära att ett slags signal från viruset befinner sig på den ytan.

- Jag har inte sett några övertygande uppgifter om att SARS-CoV-2 på matförpackningar skulle innebära någon signifikant risk för en överföring av sjukdomen.

Kinas livsmedelsmyndigheter: Tryggt för konsumenten

Också de kinesiska livsmedelsmyndigheterna har uttalat sig. Under en presskonferens i dag meddelades det att risken är mycket liten för att konsumenter ska smittas av coronaviruset via kylkedjor och förpackningsmaterial.

- Vi har inte fått in några rapporter om att konsumenter skulle ha smittats med covid-19 efter att ha varit i kontakt med mat eller matförpackningar.

Uttalandena kommer efter att lokala kinesiska myndigheter meddelat om två bekräftade fall som kopplats till grishuvud som importerats från Nordamerika.

Enligt Li Ning, direktör för Kinas nationella centrum för livsmedelstrygghet, kan man utgående från epidemiologiska spårningsanalyser säga att den största riskgruppen utgörs av dem som kontinuerligt är i kontakt med förpackade kylvaror i en speciell miljö, till exempel personer som hanterar livsmedelstransporter.

Källor: EBU, AP, Reuters

Diskussion om artikeln