Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Zlatan Ibrahimovic skulle överväga comeback i svenska landslaget om förbundskaptenen ringer – samtidigt tar han strid mot tv-spelsjätte, uppges handla om infekterat bråk

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 11:47.
Zlatan firar mål genom att breda ut armarna.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic har gjort succé i AC Milan efter återkomsten till Europa.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Zlatan Ibrahimovic fick priset som Sveriges bäste fotbollsspelare – och ökade farten på diskussionen om en comeback i landslaget. Är han tillgänglig? I en intervju med Aftonbladet uppmanar han förbundskaptenen att ringa.

Inte en dag utan Zlatan Ibrahimovic i mediebruset.

Efter att för tolfte gången i karriären fått Guldbollen – priset som går till Sveriges bäste fotbollsspelare – medgav han till och med lite överraskande:

– Yes, jag saknar landslaget. Det är ingen hemlighet.

I en lång intervju med Aftonbladet går Ibrahimovic igenom ett fotbollsår som har varit märkligt, men som har gett en nytändning för 39-åringen. Efter åren i Los Angeles återvände han till Europa och har varit gnistrande bra i AC Milan.

"Ska tänka på det"

Ibrahimovic toppar skytteligan i Serie A på tio gjorda mål. Nu förklarar han hur han ser på landslaget.

– Jag vill vara på Friends Arena med den Gula Muren eller den Gula Väggen eller vad vi nu kallar den. Den som inte saknar det har redan avslutat sin karriär. Och jag har inte avslutat min karriär.

Sverige firar mål.
Bildtext För två år sedan gick Sverige till kvartsfinal i fotbolls-VM.
Bild: Atef Safadi / EPA-EFE / All Over Press

Svensken, som nu säger att spel i allsvenskan och Hammarby var aktuellt i somras, uppmanar det svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson att ta kontakt med honom.

– Jag hade svarat och sagt ”Ge mig tid, jag ska tänka på det”. Men det måste komma från honom. För om han tror att jag är ett störobjekt – då är jag inte intresserad. Om han tror att jag kan bidra med något – då kommer jag att tänka på det.

Många gånger tidigare har Andersson förklarat att läget är enkelt. Enligt honom var Ibrahimovic tydlig med att landslaget är ett avslutat kapitel efter EM 2016 och att det är "Ibra" som ska kontakta honom om situationen har förändrats.

Men senare på onsdagen meddelade förbundskaptenen att läget nu i och med Ibrahimovics kommentarer har förändrats.

– Vad gäller frågan om spel i landslaget uppfattar jag det som att Zlatan nu uttalar sig på ett sätt han inte gjort tidigare. Det gör att det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver för att diskutera saken närmare, skriver Andersson i ett uttalande enligt bland andra SVT.

"Blir dagisnivå"

Under hösten har två parallella spår pågått i debatten om Ibrahimovic. Hans magiska 2020 i Milano är ena sidan, hans upprepade nålar i sidan på svensk landslagsfotboll är den andra.

I en bok påstås det att Ibrahimovic sysslade med former av vuxenmobbning i landslaget och exempel som skett under matcher har lyfts fram. Nu bemöter han den kritiken.

– Det är dagisnivå när de uttalar sig och tror sig veta. Det är inte lönt att lägga energi på det. Jag är den jag är mot allihop. Jag är inte där för att krama någon. Jag är där för att vinna. Under matchen är det känslor och mitt mål är att få ut maximalt av alla.

Tar strid mot tv-spelsjätte

Samtidigt som Zlatan Ibrahimovic är sylvass på planen, är han på krigsstigen vid sidan om. Han och Gareth Bale har anklagat tv-spelsjätten EA Sports för att utnyttja deras namn och ansikten i marknadsföringen av det populära fotbollsspelet Fifa 21.

Enligt Ibrahimovic har EA Sports och det internationella spelarfacket Fifpro använt honom utan tillåtelse. Både Bale och Ibrahimovic har tidigare år varit frontfigurer för spelet.

– Jag är inte medlem i Fifpro – och om jag är det så har det skett via någon märklig manöver. Och det är helt säkert att jag inte har gett tillåtelse att använda mig för att tjäna pengar. Det är hög tid att reda ut det här, skrev Ibrahimovic på Twitter.

Zlatan Ibrahimovic gjorde två mål mot Napoli.
Bildtext AC Milan skrev ett avtal med EA Sports för bara ett par månader sedan.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Spelarnas utspel har följts av flera mediers skärskådning av fallet. Enligt The Mirror är kärnan ett rejält bråk mellan stjärnornas agenter och spelarfacket.

Facket ska ha gett sitt understöd till en reform där den internationella fotbollen vill ändra på agenternas inflytande vid spelarövergångar.

Mirror skriver att stjärnagenter som Mino Raiola, Jonathan Barnett och Jorge Mendes ska ha hotat med rättsliga processer om Fifa går i mål med sin reform.

– Fifa vet inte vad en agent gör. Ingen har pratat med mig och om man frågar spelare står de på agentens sida. Spelare klagar aldrig på agenternas arvoden, säger Barnett som är Bales agent.

Enligt The Athletic kan tusentals spelare välja att gå i Ibrahimovics och Bales fotspår och mena att deras namn och ansikten används i tv-spelet utan deras godkännande.

I en kommentar till Yle Sporten skriver EA Sports att de är medvetna om diskussionen, men de understryker att den inte rör tv-spelsbolaget.

– I klarspråk har vi rätten att inkludera alla spelare som finns i vårt spel. Vi har skaffat oss licenserna direkt från ligor, lag och spelare. Vi samarbetar också med Fifpro för att ha med så många spelare som möjligt för att skapa det mest autentiska spelet.

Exempelvis ger EA Sports överenskommelse med AC Milan och hela Premier League spelet rätten att använda spelarna.

Artikeln uppdaterad 25 november kl. 12.55 efter att Janne Andersson kommenterat Zlatans besked.

Artikeln uppdaterad 26 november kl. 11.47 med uttalandet från EA Sports.