Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svenska Yle lanserar nya ekonomipodden Snålmannen och Spargrisen: “Vårt mål är att kunna välja att sluta jobba vid 40 år”

Från 2020
Uppdaterad 17.03.2021 19:30.
Joni och Elias cyklar med en spargris i bagaget och en flagget på höjd med texten "Snålmannen och Spargrisen".
Bildtext Joni och Elias är rösterna bakom Svenska Yles nya podd om privatekonomi. De poddar med målet att bli ekonomiskt oberoende och avslöjar hur det är möjligt utan ha fötts rik.
Bild: Frida Lönnroos, Henri Salonen

Joni Lindström, 36 år, och Elias Poutanen, 34 år, är utbildade jurister med ett gemensamt mål: att bli ekonomiskt oberoende. Nu lanserar de podden Snålmannen och Spargrisen om sin resa till ekonomiskt oberoende.

- Jag är Spargrisen. Elias är Snålmannen. Jag är den tråkiga bokföraren och Elias är superhjälten som vill rädda allas privatekonomi, säger Joni.

- Du är hjärnan bakom allt, säger Elias.

Sparprojektet började med ett parti schack

De har varit vänner sedan studietiden. Idén om att medvetet jobba mot att bli ekonomiskt oberoende föddes över ett schackspel.

- Jag läser en massa obskyra bloggar på fritiden. När barnen lagt sig så kan jag snöa in mig i till exempel upplösningen av Österrike-Ungern. Jag läste om en dansk astrofysiker som pratar om teorin kring “Financial Independence Retire Early (FIRE)” och han tycker det är konstigt att inte alla gör det, berättar Joni.

Det här kom på tal en kväll och Elias gick hem och läste allt han kunde hitta om ämnet. Han var omedelbart frälst.

- Egentligen är jag sur över att du inte berättat om det här tidigare. Så märkligt att du går omkring med en massa kunskap utan att dela med dig den till andra, säger han till Joni.

- Jag förstod inte att du behövde det förrän du själv öppnade upp dig om att du ville bli en fri människa, säger Joni.

Elias och Joni står iklädda poplinjackor med en portfölj och plastpåse i handen på en åker. Himlen är grå.
Bildtext Podden handlar om att spara för att ha valet att inte behöva jobba. Joni och Elias vill bryta sig loss från ekorrhjulet.
Bild: Frida Lönnroos

Lyssna på första avsnittet av ekonomipodden Snålmannen och Spargrisen på Arenan. Intervjun fortsätter efter poddlänken.

Elias och Joni öppnar sina bankkonton - så här mycket behöver de för att bli ekonomiskt oberoende

30:00

Vill inte göra virtuella video-cv:n som 50-åring

Idén är ganska enkel.

Det handlar om att leva vanligt men med en hög inbesparingsgrad. I podden går de varje vecka igenom olika aspekter av sin ekonomi och funderar på hur de kan leva ännu mer sparsamt.

I poddens första avsnitt berättar de hur du kan räkna ut hur mycket pengar du behöver för att kunna sluta jobba.

I podden öppnar Joni och Elias upp sina egna ekonomier, berättar hur de lever sparsamt och hur de bokför sin ekonomi i tabeller. Målet är sist och slutligen att kunna ha valet att jobba eller inte.

Elias driver idag ett medieföretag medan han är tjänstledig från sitt jobb på en bank. Joni däremot jobbar heltid som skattejurist på en stor koncern.

- Jag gillar mitt jobb men jag kanske inte vill jobba för evigt. Jag vill ha valet att kunna sluta jobba om jag vill. Jag vill slippa rebranda mig själv som 53 år gammal om jag tröttnar på det jobb jag sysslar med. Tanken att år 2035 vara tvungen att lära sig att göra en interaktiv video-CV lockar inte särskilt mycket, säger Joni.

- Jag tycker det är en dystopisk tanke att vänta till 50 för att vara ekonomiskt oberoende. Jag skulle gärna vara ekonomiskt oberoende vid 40. Men mediebranschen där jag jobbar för tillfället är så hård att det är svårt att tjäna stora pengar. Jag har ändå så små utgifter så det borde inte vara omöjligt, säger Elias.

Joni är en trebarnspappa som bor i förorten medan Elias lever i centrala Helsingfors tillsammans med sin sambo.

- Det här är inte en podd enbart för högutbildade ekonomer och jurister. Vi pratar om enkla vardagliga val som man kan göra för att leva mera sparsamt. Som att cykla till närbutiken sent på kvällen när de säljer vissa produkter till nedsatt pris, säger Elias.

Elias och Joni håller upp en öppnad portfölj som är tom.
Bildtext Elias (till vänster) och Joni (till höger) har varken ärvt stora pengar eller jobbat sig överflödigt rika. De är nyfikna på att utreda hur mycket du kan påverka din ekonomi genom att hålla utgifterna så låga som möjligt.
Bild: Frida Lönnroos

Föräldrarna sparade redan på kalsongerna

Båda två har alltid varit sparsamma, men det var via teorin om “FIRE” som de fick upp ögonen för att spara mer målmedvetet.

- Jag fick mina grannars gamla kalsonger när jag var liten. Så jag har inte blivit särskilt mycket mer ekonomiskt effektiv - jag har varit galen från första början, skrattar Elias.

Kalsongerna gick sönder till slut när jag drog på dem. Det var bara resårbanden som hängde kvar, säger han.

- Jag har också alltid varit väldigt sparsam. Vi har samma psykologiska bakgrund. Men jag tror nog att jag fick nya kalsonger som barn, säger Joni.

Men ett liv utan jobb kan lätt leda till brist på vardag. Finns det inte en risk att ni får tråkigt?

- Man har dålig fantasi i så fall. Det är bara att öppna tidningen och se vad som händer. Gå en kurs på Arbis. Börja träna till maraton. Eller ta ett jobb för skojs skull, säger Joni.

- Det är egentligen idén som fascinerar mig om att ha ett val. I dagens samhälle så föds vi, får utbildning och ska sen bli ordentliga medborgare. Jag tycker det är så häftigt att bryta det mönstret. Livet blir så annorlunda. Man blir något annat än en människa. Det är filosofiskt, säger Elias.

Ni är högutbildade och privilegierade - både beträffande kunskap och förutsättningar om att prata om ekonomiskt oberoende. Hur kan en som inte har samma utgångsläge relatera till er?

- Det är inte som att någondera av oss är på någon lista över de högsta inkomsttagarna i Finland, säger Joni.

Podden är inte heller avsedd bara för dem som vill bli ekonomiskt oberoende, utan också som ett verktyg för att tänka igenom sin egen privatekonomi och fundera mellan olika val man har.

- Ju lägre inkomst du har, desto svårare är det att bli ekonomiskt oberoende. Det är som att spela ett dataspel på en svår nivå. Vi som har högre inkomster har det lättare och därmed är det som att spela samma spel på en lättare nivå. Med andra ord kan alla delta, men eventuellt med olika resultat, säger Elias.

- Det här är samtidigt en del av problemet kring varför folk inte pratar om pengar. Om du har extra pengar och pratar om det utan att ha gett alla pengar till de fattiga och bor i ett munkkloster så är du omoralisk. Vi vill avdramatisera diskussionen om pengar, säger Joni.

Joni och Elias cyklar med en lådcykel där Elias sitter i passagerarlådan.
Bildtext Joni är trebarnspappa och brukar cykla runt med sin lådcykel i Vanda. Elias däremot bor i centrala Helsingfors och leker på fritiden mest med sin Excel-tabell över utgifter och inkomster.
Bild: Frida Lönnroos

Ni säger att vem som helst kan delta med målet att bli ekonomiskt oberoende - stämmer det här faktiskt?

- Matematiskt sett ja. Men i praktiken nej - om du lever på basinkomst. Alla kan bo jättebilligt - det finns billiga platser i Finland. En arbetande människa med en medianlön kan göra det här och det var inte möjligt för 50-100 år sedan. Först nu är Finland tillräckligt rikt utan att någon behöver bo helt i skogen för att leva sparsamt, säger Joni.

- Det finns exempel på människor med extremt små inkomster som lyckats. Men vill man? Är man beredd att göra uppoffringarna? tillägger Elias.

Vi lever i ekonomiskt utmanande tider där politikerna vill att vi ska konsumera för att hålla ekonomin igång. Är det moraliskt rätt att spara i kristider?

- Inte ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Men är det vårt ansvar att fixa ekonomin? Trots att jag skulle spendera alla mina besparingar så skulle det inte rädda ekonomin. Måste man spendera pengar på sådant som man inte behöver för att rädda statsekonomin? Är det inte statens ansvar, frågar Joni.

- Det är såklart inte en enskild medborgares ansvar att upprätthålla ekonomin. Som att jag måste jobba hela livet för att kunna konsumera så mycket som möjligt och samtidigt betala skatt hela tiden - gör det mig till en moralisk människa? menar Elias.

- Om medborgarens enda syfte är att betala så mycket skatt som möjligt hela livet så skulle man kunna argumentera att det är omoraliskt att vara låginkomsttagare när man betalar mindre skatt. En låginkomsttagare har inte heller råd att konsumera lika mycket. Det är inte mitt ansvar att hålla privatekonomin igång. Om företag inte har ansvar att hålla folk anställda, så har jag inte heller ansvar att fortsätta jobba, säger Joni.

Artikeln har uppdaterats 17.3.2021 med Elias och Jonis efternamn.

Snålmannen och Spargrisen är en Svenska Yle-podd som kommer ut på Arenan varje torsdag.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln