Ny forskning: Flodkräftan slår tillbaka mot kräftpesten – dödligheten har minskat avsevärt
Varningsmeddelandet dyker upp varje år då kräftsäsongen kör igång: var försiktig, sprid inte kräftpest. Nu bekräftar forskare vid Östra Finlands universitet att kräftpestens dödlighet bland flodkräftor minskar.
Sedan några år tillbaka är det förbjudet att sprida signalkräftor till andra vattendrag, eftersom så gott som hundra procent av dem bär på kräftpest.
Sjukdomen är väldigt farlig för flodkräftor, som dör snabbt. I södra Finland finns knappt några flodkräftor kvar. Nu ser vinden ut att vända: dödligheten bland flodkräftor har minskat.
– Evolutionen ger nu flodkräftorna verktyg för att överleva, säger kräftforskare Japo Jussila i ett pressmeddelande.
Spekulation sedan länge
Det har länge spekulerats om att kräftpesten inte dödar i samma grad som förr. Nu har forskare kunnat bevisa det.
De har hittat flodkräftsbestånd med kräftpest som inte har påverkat dödligheten bland andra kräftbestånd i samma vatten. Ett exempel är sjön Venesjärvi i Satakunta.
Det har också förekommit flodkräftsbestånd som trots att ha varit smittade av kräftpesten, men trots det inte minskat i antal.
– Det här är en anmärkningsvärd, men delvis förväntad upptäckt, säger Jussila.
Samma trend i resten av Europa
Liknande resultat har setts i andra europeiska länder. Det bådar gott för framtiden för kräftorna i Europa, speciellt flodkräftan. Men det går inte i ett nafs.
– Det kommer att ta några årtionden innan kräftor börjar komma tillbaka till smittade vattendrag, säger Jussila.
Tills dess kommer främjandet av flodkräftans bestånd att fortsätta som förr – alltså att försöka hindra spridningen av kräftpest och signalkräftor. Flodkräftor ska också planteras ut i diverse vattendrag.
Forskningen vid Östra Finlands universitet gjordes i samarbete med Koblenz-Landau universitetet i Tyskland.