Regeringen diskuterade undantagsförhållanden igen - Marin: Vi är inte där ännu, men regeringen är förberedd

Regeringen samlades på Ständerhuset på onsdagen för att med experterna gå igenom förutsättningarna för att ta i bruk beredskapslagen. Läget kan förändras snabbt, sa statsministern då hon anlände till Ständerhuset. Andra ministrar beskriver läget som allvarligt.
Både presidenten och statsministern har under de senaste dagarna lyft fram möjligheten att igen ta i bruk beredskapslagen om de regionala coronarestriktionerna inte lyckas stoppa den stigande smittotrenden.
Beredskapslagen finns till för extrema krissituationer
Krista Kiuru: "Päijänne-Tavastland har nu nått samhällsspridning"
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) konstaterade att situationen lever. Nya regionala åtgärder förbereds just nu.
- Epidemin tar fart i både Helsingfors och i regionerna. De regionala åtgärderna får lite tid och efter det utvärderar vi situationen. Päijänne-Tavastland har nu nått samhällsspridning, sa Kiuru.
Social- och hälsovårdsminister Anna-Kaisa Pekonen (VF) betecknar läget som allvarligt.
- Men vi går igenom alla andra möjligheter innan vi går in för att ta beredskapslagen i bruk.
På samma linje är forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).
- Det är nu bättre att göra för mycket än för lite. Det handlar just nu om att rädda julfirandet. Hur det går kan vi alla vara med och påverka, säger Saarikko.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) sa på vägen in till förhandlingarna på Ständerhuset att regeringen strävar efter att hålla grundskolorna öppna också under eventuella undantagsförhållanden.
Stoppa smittspridning och säkra sjukvården
I Yles A-studio i början av veckan sa statsminister Sanna Marin (SDP) att orsakerna till att ta i bruk beredskapslagen är två.
Det här görs i så fall för att stoppa smittspridningen eller för att garantera att sjukvården klarar av sina uppgifter.
- För att beredskapslagen ska kunna tas i bruk måste det finnas ett klart behov av den. Alla andra åtgärder måste testas innan beredskapslagen kan tas i bruk, sa statsminister Marin då hon anlände till Ständerhuset på onsdagseftermiddagen.
Justitiekanslern: “Beredskapslagen en sista utväg”
En av dem som briefar regeringen är justitiekansler Tuomas Pöysti. Han konstaterar att beredskapslagen är en sista utväg.
- Den tas bruk när alla andra medel är använda, säger Pöysti.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är på samma linje. Nu gäller det att ha is i magen.

Regeringen har bett om utredningar av både justitiekanslern och justitieministeriet.
Regeringen vill veta om coronaläget i landet kan anses vara sådant att grundlagen tillåter undantagstillstånd. Det är alltså bland annat de här utredningarna som regeringen nu i eftermiddag tar del av.
President Sauli Niinistö ska vara informerad om regeringens avsikter.
Huvudstadsregionen skärpte coronarestriktioner
På onsdagen meddelade Nylands regionala coronagrupp att hela Nyland nu befinner sig i fasen för samhällsspridning och rekommenderade att kommunerna inför nya begränsningar.
Coronarestriktionerna i huvudstadsregionen och i Nyland skärptes i början av veckan.
Städerna har gått in för att andra stadiets utbildning övergår till distansundervisning, att publikevenemang förbjuds och att städernas allmänna utrymmen stängs för allmänheten.
Det här var ett beslut som statsminister Sanna Marin (SDP) välkomnade.
‒ Jag är nöjd över att beslutet fattades, det är nödvändigt för att få situationen under kontroll i Nyland och speciellt i huvudstadsregionen. Fullt stöd åt regionens nya åtgärder, sa Marin till Yles tv-nyheter.
Marin har varnat för att det kan bli aktuellt att på nytt ta beredskapslagen i bruk. Enligt Marin är vi inte där ännu, men regeringen förbereder sig på alla eventualiteter.