Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Norrena & Frantz: "Grannfrun födde barn på löpande band och jag dog lite inuti varje gång" - berättelser om ofrivillig barnlöshet

Från 2020
En kvinna håller ett graviditetstest i händerna. Enbart kvinnans händer syns, inte ansiktet.
Bildtext Tillvaron som ofrivilligt barnlös är en cocktail av frustration och stora känslor. Bildsättningsbild.

Att ständigt kastas mellan hopp, glädje, besvikelse, sorg, känslan av att vara misslyckad och irritation på omgivningens dumma kommentarer.

Tillvaron som ofrivilligt barnlös är en cocktail av frustration och stora känslor.

Medieprofilen Micaela Röman har erfarenhet av ofrivillig barnlöshet men i dag är hon mamma till två barn. Hon gästar Norrena & Frantz i veckans avsnitt.

- Jag brukar säga att jag varit gravid fem gånger men aldrig fött ett enda barn. Mitt första barn kom till oss som fosterbarn och är numera adopterad och det andra kom direkt genom adoption.

Medieprofilen Micaela Röman.
Bildtext Micaela Röman berättar om sin barnlöshet i Relationspodden.
Bild: Hannah Norrena

För tio år sedan levde Röman i det hon beskriver som en svart avgrund. Den ena arbetskamraten efter den andra fick barn, medan Röman och maken kämpade på med fertilitetsbehandlingar och besvikelser.

- Det är som att slungas tillbaka när jag läser breven från Relationspoddens lyssnare, konstaterar Röman, jag känner igen så mycket!

Fråga den barnlösa hur hen vill att ni ska tackla saken

De aningslösa frågorna och kommentarerna om huruvida det inte borde vara dags att yngla av sig eller om det inte är en liten gravidmage som finns där under tunikan fick också Röman utstå.

Men hur tycker hon att man ska man bemöta en person som berättar att den försökt få barn men misslyckats?

- Fråga personen vad du kan göra. Vill du tala om saken? Vill du att vi talar om något helt annat? Ska vi dricka en massa vin och svära över hur orättvist livet är eller bara vara tysta?

En spontan reaktion hos många är att börja överösa den barnlösa men goda råd, men Röman avråder också från detta.

- Håll in med dina spontana svar eller enkla lösningar på problemet. Den som är ofrivilligt barnlös känner nog till alla knep som innehåller grapejuice, hostmediciner, att ligga på rygg och slappna av.

Hör Micaela Röman i veckans avsnitt av Relationspodden Norrena & Frantz! Nedan hittar du ett urval av de många och berörande brev vi fick in. Tusen tack alla ni som skrev!

Livet är tungt men relationen har blivit superstark!

Vi har kämpat för barn i snart 1,5 år. Jag och sambon har endast berättat för ett fåtal vänner vad vi går igenom, det är jättekänsligt och tufft att prata om.

Jag får alltid så dåligt samvete gentemot kollegorna när jag ljuger om varför jag måste vara borta från jobbet för ultraljudsundersökningar och liknande.

Relationen mellan mig och min partner har dock blivit mycket tightare, kampen för ett barn har gjort oss till ett starkt team!

Ännu hoppfull, 27 år

Jag ignorerar de gravida och pausar nyblivna mammor på sociala medier

Jag och min man har nu kämpat i snart 7 år och vi har endast "lyckats" få till två missfall.

Vi har tappat många vänner som har småbarn. De som har tonåringar eller äldre är det enklare att umgås med.

Jobbigast är det när folk skriver på sociala medier och visar bilder på sina gravida magar och ultraljudsbilder. Alltid när någon fått barn och börjar lägga ut många bilder så pausar jag dem i 3 månader.

SG, 27 år

Kvinna tröstar man som döljer ansiktet i händerna
Bild: Antonio Guillem Fernandez / Alamy/All Over Press

Jag har tidvis beskyllt min man för allting fast det är orättvist

När jag och min sambo försökte få barn visade det sig att det inte var så lätt. Det fanns problem hos oss båda, men främst hos min man.

För honom var det en stor tragedi att gå på undersökningar och sedan få tråkigt besked av läkaren.

Vi gick i terapi, och trots all kärlek till honom har jag inte kunnat låta bli att tvivla på vårt förhållande och tänka hur det kunde ha varit om jag i stället var tillsammans med någon annan man, som var mer fertil.

Det här har också tagit sig uttryck så att jag hakat upp mig på en massa olika småsaker hos honom bara för att ha något att skrika på.

Mimmi, 35

Man borde prata om saken redan i skolan!

Det enda jag minns från skoltidens sexualundervisning var att man ska använda skydd för att inte bli gravid! Man fick ju inte höra något om att det också kan vara svårt att bli gravid när man vill bli det.

Det skulle kanske kännas mera naturligt att prata om ofrivillig barnlöshet med andra om det skulle vara något man pratat om redan i skolan.

Och då skulle ju andra vara mera insatta i det också och inte ställa jobbiga frågor.

T, 30 år

Kvinna ser på graviditetstest och håller sig för pannan
Bild: Aleksandr Davydov

Relationen tog sig aldrig riktigt efter behandlingarna

Vi kämpade i många år med barnlösheten och gjorde många långa behandlingar.

Det tog ganska effektivt bort romantiken i parförhållandet och det har nog aldrig helt repat sig trots att vi efter många år fick vårt efterlängtade barn.

Även min relation till andra fertila kvinnor blev lidande. Jag var avundsjuk och missunnsam mot mina fertila medsystrar.

Grannfrun födde barn efter barn på löpande band och jag dog lite inuti varje gång. Kan än i dag inte ha en normal vänskap med henne.

IVF-mamman, 46

Det lönar sig att vara öppen med det som pågår!

Som sekundärt barnlös är det ibland också svårt att få förståelse från omgivningen. Det är många som inte kan förstå hur barnlängtan kan bryta ner en trots att man redan har barn.

Men längtan är lika stark även fast man har barn från förr.

Mitt tips till alla som är primärt eller sekundärt barnlösa är att vara öppna. Jag vet att det kan vara svårt, men jag har upplevt så mycket lättnad när jag pratat om saken.

Jag har skrivit till vänner som meddelat om graviditet att jag är jätteglad för deras skull, men att jag inte kommer att vara så närvarande under graviditeten för att det är för tungt.

Jag har mött en massa förståelse.

Då slipper man också jobbiga frågor om när man ska "skaffa" barn. Säg att vi försöker, men att det är svårt!

Längtar efter fler, 31

Tre skrattande kvinnor skålar i rödvin
Bild: IROO GROUP

Jobbigt att vara singel och längta efter familj

Jag drömmer om familjeliv. Jag önskar att tidspressen inte fanns, för åren går ju bara fortare och fortare ju äldre man blir. Och så har vi coronasituationen som gör det svårt att träffa nytt folk.

Visst, man kan åka till Danmark och inseminera sig, eller adoptera ett barn som ensamstående. Men det är inte min dröm. Jag vill ha en kär partner vid min sida, skapa vårt hem och liv tillsammans.

Till all lycka har jag en del väninnor som är äldre än mig och som har utflugna barn, känns bra att umgås med dem ibland som är på en annan plats i livet.

Singelfröken, 31

Hellre lyhördhet än fåniga råd och kommentarer

Många har svårt att förstå att ofrivillig barnlöshet är en sorg. Jag får rätt ofta kommentarer om att ”njuta av friheten”, ”vara tacksam för det jag har” och dylikt.

Många vill också ”hjälpa” genom att komma med råd kring diverse möjliga vägar - pröva x, y och z för att bli gravid, eller du kan ju alltid adoptera.

Det finns för all del vägar för många, men det gäller inte alla - och lyhördhet för andras verklighet och läge är väldigt viktigt.

Katja, 37

Sorgsen kvinna tröstas av man som håller handen mot hennes kind
Bild: Aleksandr Davydov

Det blev som det blev

Min fru och jag har varit tillsammans i över 20 år. Av medicinska orsaker hade hon minskade chanser att bli gravid.

Detta var inte något som någondera av oss tänkte särskilt mycket på då, vi varken skyddade oss eller övervägde konstgjord befruktning eller adoption.

Det fick bli som det ville, och jag är säker på att om det blivit barn skulle vi ha välkomnat och älskat dem fullt ut, precis som vi gör med våra katter i dag.

Det kan finnas en del som anser oss självupptagna då vi inte aktivt sökt lösningar på vår barnlöshet, men å andra sidan; jag kan inte se varför just mina gener förtjänar att föras vidare.

Life is life, 50+

Skydda mig inte!

Oftast är jag mera arg än ledsen. Min svägerska är helt uppe i sin barnvardag och de få gånger vi träffas så är det bara en massa snack om hennes barn.

Samtidigt stör det mig om någon försöker skydda mig eller vara extra hänsynsfull. Jag vet inte om min svägerska aldrig har bett oss barnvakta för att vara hänsynsfull eller vad som är anledningen.

Ifall det är av hänsynsfullhet så berövar hon oss samtidigt att ens ha barn överhuvudtaget i vår omgivning, utan att ha frågat oss om det är det som vi önskar.

Jag vill ändå veta vad som händer i mina vänners och släktingars liv, jag vill bli inkluderad.

Anima, 35

Tre gravidakvinnor i träningskläder ler mot varandra
Bild: lev dolgachov

Utestängd från vännernas mammasammanhang

Det blir som ytterligare en motgång när kompisarna börjar undvika att skicka bilder på sina barn till för att de är rädda att såra en.

Likaså att bli inte bjudas med när nya Whatsapp-grupper skapas. Vännerna gör det säkerligen i all välmening, men det är som att bli utestängd från ett sammanhang.

Det känns också som en käftsmäll.

35-årig mamma som ännu inte har barn

"Att inte kunna få egna barn är en lika stor sorg som döden" - Micaela Röman om ofrivillig barnlöshet - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln