Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunilla Norrlin valde chokladen och sovmorgnarna: "Att se någon njuta av mina praliner är allt"

Från 2020
Gunilla Norrlin gör praliner i sitt bageri.
Bildtext Gunilla Norrlin mitt i pralinmakandet.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Att Gunilla Norrlin i Kvimo skulle bli bagare var skrivet i stjärnorna. Redan som liten älskade hon att baka och experimentera i köket. Passionen för choklad växte fram under årens lopp. Inte minst för att arbetstiderna blev drägligare för företagaren.

Idag är det choklad som är huvudingrediensen i Norrlins bakverk. Hennes franska chokladtårta är en favorit för många och nu går tillverkningen av hennes chokladpraliner varm.

Praliner i olika färger på ett bord.
Bildtext Med rena formar och rätt temperaturen får man pralinerna att glänsa.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Eller både varm och sval. Det är nämligen viktigt med temperaturerna för att få till stånd den vackraste och hållbaraste pralinen.

– Formarna ska vara putsade och temperaturen ska vara rätt så att pralinskalet blir glansigt. Och så knäcket – det ska höras ett knäck när du biter i en riktig pralin, säger Norrlin.

Norrlin bankar omsorgsfullt bort alla luftbubblor ur chokladen som hon hällt i formarna.

Ett älskat hantverk

En pralin tar oftast tre dagar att göra. Ett omsorgsfullt jobb med många steg. Något av det roligaste är att komma på de olika smakkombinationerna.

– Jag har massor med häften fulla med recept och idéer. Jag tänker ofta på vilka smaker som kunde passa ihop med varandra.

Och ibland blir det förstås inte riktigt som man tänkt sig.

– Man kan ha tur och träffa rätt på första gången men eftersom jag är perfektionist så blir det några försök innan jag är helt nöjd.

Pralinerna som misslyckas ger hon åt familjen och vännerna.

Mammas och pappas källare blev bageri

När Norrlin återvände till hembyn Maxmo efter studierna fanns det inga jobb.

– Det fick man skapa själv.

Sagt och gjort. Källaren vid föräldrahemmet gjordes om till ett bageri och på den vägen är det. Numera finns bageriet mitt i byn. Då och då tittar någon in men för det mesta är Norrlin ganska ensam.

– Det har positiva och negativa sidor. Jag får ju jobba ifred och så men när det dyker upp mycket jobb så är det förstås tungt att vara ensam. Men ibland har jag någon som kommer och hjälper mig.

Även om Norrlin älskar choklad så var det också arbetstiderna som spelade roll då chokladen blev huvudingrediens i bageriet.

– Om du jobbar mornar, så jobbar du också eftermiddag, och kväll, och så blir det helger…Det tar aldrig slut. Att inte behöva stiga upp så väldigt tidigt spelade nog in på mitt val.

Har du tröttnat på choklad? Nej, inte alls.

Trots att det är tungt att vara ensamföretagare så anser Norrlin att hon har världens bästa jobb.

– Jag har det så bra. Det känns ju inte direkt som att jag kommer på jobb då jag kommer hit.

Suklaata
Bild: Pixabay

Att få skapa något njutningsbart är det bästa Gunilla vet.

– Att se någon njuta av mina praliner är allt. Det är därför jag gör det här. Då känns det som om att jag nått mitt mål.

Har du tröttnat på choklad?

– Nej, inte alls, säger Norrlin och skrattar.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln