Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förbättrat coronaläge i Österbotten – men provsvaren kan dröja

Från 2020
Suojavarusteisiin sonnustautunut sairaanhoitaja ottaa näytettä autossa istuvan henkilön nenästä koronatestipisteellä.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mika Halme / Yle

I Österbotten tas cirka 200 coronaprover per dag. Tröskeln att gå och testas ska ännu vara låg. Men provsvaren kan dröja.

Coronasamordningsgruppen påminner om att det lönar sig att söka sig till provtagningen även med smärre symtom och följa de anvisningar som gäller vid karantän tills man fått ett svar på provet.

- I och med att smittfallen nu ökar i det övriga Finland och vi tillsammans med några andra sjukvårdsdistrikt använder samma laboratorium så kan det dröja lite längre att få ett svar på sitt prov, säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen.

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Juha Salonen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Går mot en bättre riktning

Incidenstalet för hela regionen är 35 men Salonen vill påminna om att talet i en del kommuner fortsättningsvis är högt.

- Även om situationen utvecklats i en bättre riktning så ligger incidenstalet i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad och Nykarleby fortfarande över 50, vilket innebär att de befinner sig i spridningsfasen.

Högst 20 får fira jul tillsammans

Österbottens coronasamordningsgrupp sammanträdde i tisdags och ändrade på sin tidigare rekommendation om deltagarantalet på privata tillställningar.

I alla kommuner i landskapet nu ska avstå från att samlas mer än 20 personer samtidigt.

- Vi rekommenderar att man i samband med familjefester och andra privata tillställningar inte ska ha mer än 20 personer på plats samtidigt. Det här gäller även sammankomster under julen, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Marina Kinnunen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Tidigare rekommenderade gruppen att avstå från att ordna privata tillställningar för över 10 personer i Larsmo, Pedersöre, Jakobstad, Närpes och Nykarleby. Avsikten är att stegvis lindra på restriktionerna, vilket också är den linje som följs på riksnivå.

Diskussion om artikeln