Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland första landet i världen som gör mensskydden gratis för alla i landet: "Betydande för jämställdheten"

Från 2020
Binda, trosskydd och tampong på röd bakgrund
Bildtext Mensskydd kan kosta en person upp till 3 000 euro under ens livstid. I Finland är mervärdesskatten på mensskydd 24 procent, medan den är 14 på mat och 10 procent på hälsoprodukter.
Bild: Mostphotos

I Skottland ska nu alla som behöver få gratis mensskydd enligt lag. Det här bestämde det skotska parlamentet på tisdagen.

Beslutet om lagen fattades enhälligt av parlamentets 121 medlemmar.

Parlamentsledamoten Monica Lennon har länge talat för att stifta en lag om gratis mensskydd. Det var hennes förslag som röstades igenom.

– Jag är väldigt stolt över att Skottland går i spetsen i det här ärendet, och att vi har gjort det så snabbt, säger hon.

Mensskydd har delat ut gratis på universitet, yrkeshögskolor och skolor i Skottland sedan 2018, men nu ska andra statliga och kommunala instanser också erbjuda skydden.

Mensskydd uppradade på en butikshylla.
Bildtext I Skottland ska alla som behöver få gratis mensskydd, så som tamponger och bindor.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mensskydd är en lyxprodukt

I flera länder prissätts mensskydd som en lyxprodukt, fastän det är en nödvändig hygienprodukt. Till exempel i Finland är skatteprocenten på mensskydd 24 procent, medan skatten på mat är 14 procent.

Det här bidrar till klyftor mellan den menstruerande befolkningen och de som inte behöver mensskydd. Speciellt de som inte har råd med dyra mensskydd lider.

Diskussionen om period poverty, som kan översättas till mensfattigdom på svenska, har varit aktuell i Skottland i några år. Mensfattigdom betyder att inte kunna få sina grundläggande menstruella behov uppfyllda.

I vissa länder är människor tvungna att stanna hemma från jobbet eller skolan då de menstruerar eftersom de inte har råd med mensskydd.

Enligt en undersökning av Young Scot har var fjärde menstruerande skolelev i Skottland problem med tillgång till mensskydd. I Finland har inga liknande undersökningar gjorts.

– Den nya lagen är betydande för jämställdheten, säger parlamentets ansvariga minister Aileen Campbell.

Mensskydden ska finansieras av bland annat skatter. Det lär kosta upp till 27 miljoner euro per år.

Källor: AP, BBC, TT, Helsingin Sanomat

Diskussion om artikeln