Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny studie: Misstänkt borrelios var fel diagnos i hälften av fallen

Från 2020
En fästing vandrar på en kvinnas nacke.
Bildtext Borrelios ger oftast ett ringformigt utslag en till två veckor efter fästingbettet. Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos

Hälften av patienterna som diagnostiserats med spridd borrelios lider egentligen av någon annan sjukdom, visar ny forskning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

I undersökningen, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical microbiology and infection, samlade man information från patientjournalerna för 256 patienter som konsulterat Helsingfors universitetssjukhus klinik för infektionssjukdomar år 2013 med symtom som kunde tyda på långt gången borrelios.

Enligt undersökningen berodde symtomen hos 30 procent av patienterna på någon helt annan odiagnostiserad sjukdom, och hos 19 procent av patienterna berodde symtomen på en redan tidigare diagnostiserad sjukdom. Med andra ord hade hälften av patienterna felaktigt diagnostiserats med borrelios.

- Symtomen som påminner om borrelios berodde slutligen på andra sjukdomar. Det här är viktig information för oss, eftersom man ska undvika onödiga antibiotikakurer och självfallet behandla den sjukdom som symtomen beror på, säger Elisa Kortela, specialläkare i infektionssjukdomar vid HUS, i ett pressmeddelande.

Kring tvåtusen borreliosfall årligen

Ofta var det någon sjukdom i stöd- och rörelseorganen, eller någon neurologisk eller psykologisk sjukdom, som orsakade symtomen som felaktigt diagnostiserades som borrelios.

- Det är viktigt att inte fastna i borreliosmisstankar om inte man får utslag som långsamt sprider sig eller antikroppar inom två månader efter att symtomen börjat, säger Kortela.

Borrelios är en bakterieinfektion som sprids med fästingar. Kring 2 000 laboratoriebekräftade borreliosinfektioner anmäls årligen till Institutet för hälsa och välfärd.