Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentariker fördömer begränsningarna av aborträtten i Polen: "Våra döttrar kan inte ha färre rättigheter än sina mödrar"

Från 2020
Demonstration till stöd för aborträtten, utanför författningsdomstolen i Warszawa 22.10.2020
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Protesterna mot begränsningarna av aborträtten i Polen ger ringar på vattnet i Bryssel. I dag röstar EU-parlamentet om en resolution som fördömer den polska konstitutionsdomstolens agerande.

Bryssel

I Polen har protesterna fortsatt i en månad efter ett domstolsbeslut som kan komma att stoppa i stort sätt alla aborter i landet.

Situationen i Polen väcker också oro i EU-parlamentet. Igår kväll diskuterade parlamentet en resolution som fördömer den polska konstitutionsdomstolens beslut som kan leda till att abort i praktiken förbjuds i Polen.

- Vi kan inte tillåta att våra döttrar har färre rättigheter än sina mödrar. Och det är det som händer i Polen, sade Iratxe García Pérez från parlamentets socialdemokratiska grupp.

Enligt Sirpa Pietikäinen från parlamentets borgerliga grupp EPP måste det bli ett stopp på hur kvinnors rättigheter bagatelliseras i en del medlemsländer.

- Det är Europeiska unionens uppgift att försvara mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i samtliga medlemsländer.

Resolution fördömer Polens agerande

Pietikäinen är en av initiativtagarna till en resolution som fördömer den polska konstitutionsdomstolens agerande.

- Nu är det tid att att handla och den polska regeringens oförmåga att lystra till varningar måste få konsekvenser.

Beslutet att begränsa aborträtten kan ses som ytterligare ett exempel på ett politiskt övertagande av rättsväsendet i Polen, står det i resolutionen som parlamentet röstar om i dag.

Domstolens beslut kan "leda till en ökning av antalet olagliga och osäkra aborter samt abortturism, med tillgång endast för vissa, vilket innebär att kvinnors hälsa och rättigheter undergrävs och deras liv äventyras" står det i utkastet till resolutionen.

Medlemsländerna beslutar om aborträtten

Jämställdhetskommissionären Helena Dalli betonar att EU:s möjligheter att påverka abortfrågan i ett enskilt medlemsland är begränsade.

- Ur ett juridiskt perspektiv är det klart att rätten till abort inte hör till EU:s befogenheter, utan lagstiftningen är upp till medlemsländerna sade Dalli.

Samtidigt vore det viktigt att lyssna på de kvinnor och män som demonstrerar i Polen, sade Dalli

- Starka rättigheter för kvinnor är en tillgång och en bedrift som hela Europa måste vara stolt över.