Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

496 nya coronafall på ett dygn - regeringen utlyser ännu inte undantagstillstånd men "läget kan förändras snabbt"

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 14:22.
Svenska Yle live: Coronaläget och beredskapslagen - Spela upp på Arenan

Coronaläget har förvärrats i Finland och antalet nya fall ökar snabbt. Nu måste människor börja följa rekommendationerna, annars finns det risk för en överbelastad sjukvård, meddelade regeringen på torsdagsmorgonen.

Det här framkom på presskonferensen:

  • Regeringen har fått en lägesöversikt och hört juridiska bedömningar, men har beslutat att ännu inte ta i bruk beredskapslagen. Läget kan ändå förändras snabbt, säger statsminister Sanna Marin.
  • Coronaläget har blivit sämre i hela Finland den senaste veckan, enligt Institutet för hälsa och välfärd, som rapporterar om ungefär 496 nya coronafall idag. Tidigare rapporterades ett något högre antal på basis av Mika Salminens uppskattning på presskonferensen.
  • Regeringen hoppas på att människor skulle följa rekommendationerna och till exempel använda munskydd då de inte kan hålla avstånd till andra människor. Enligt Marin vill man undvika in i de sista att stifta tillfälliga lagar om munskydd, eftersom regeringen inte vill se en situation där människor bötfälls om de inte skyddar sig.
  • Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar att utrymmen där smittorisken är hög helt ska stängas. Man ska inte heller besöka servicehem. Andra stadiet och högskolor rekommenderas att övergå till distansundervisning senast nu.
  • Två sjukvårdsdistrikt befinner sig i samhällsspridningsfasen just nu; Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samt sjukvårdsdistriktet i Päijänne-Tavastland. På dessa områden är risken för spridningen av coronaviruser mycket hög.
  • Nylands hälsovård kan överbelastas inom ett par veckor om ingenting görs, enligt HUS ledande överläkare Markku Mäkijärvi.

Du kan se presskonferensen simultantolkad till svenska, överst i den här artikeln. Här kan du se presskonferensen på finska.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) medverkade vid presskonferensen. På plats var också kanslichef Kirsi Varhila från Social- och hälsovårdsministeriet samt direktör Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd.

Här kan du läsa vår liveblogg från presskonferensen:

Artikeln uppdaterades klockan 12.24 med en precisering gällande antalet nya coronavirusfall det senaste dygnet. På presskonferensen uppgav Salminen att fallen var runt 570 till antalet, men Institutet för hälsa och välfärd meddelande senare att det handlade om 496 nya fall.

Diskussion om artikeln