Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre dagars landssorg och nytt namn för hemmaarenan – i Argentina och Neapel var Diego Maradona större än livet: ”Han förändrade fotbollen”

Från 2020
Diego Maradona firar Napolis Serie A-titel år 1987.
Bildtext Diego Maradona firar Napolis Serie A-titel år 1987.
Bild: imago images/Buzzi/All Over Press

Diego Maradona är död. En fotbollsvärld är i sorg. Allra tyngst känns dödsbudet i Maradonas hemland Argentina – och i Neapel där han spelade under sin mest framgångsrika år.

Tusentals sörjande argentinare samlades enligt AFP på gatorna i Buenos Aires på onsdagskvällen. President Alberto Fernandez utlyste snabbt tre dagars landssorg.

För den fotbollstokiga nationen kom beskedet som en blixt från klar himmel.

Hundratals personer köar utanför presidentens palats för att kunna ta farväl av fotbollsikonen. Det är i palatset som kistan ska ligga under landssorgen.

Men det är inte bara i hemlandet som anhängarna sörjer en av sina största. I Neapel samlades också stora massor utanför San Paolo stadion – Napolis hemmaarena.

Ligatitlar och VM-guld

Det var där som Maradona gjorde sig till ett namn som kan jämföras med Pelé. Det var under de åren som han inte bara lyfte Napoli till den europeiska fotbollseliten utan dessutom ledde sitt Argentina till ett VM-guld.

– Han förändrade fotbollen och samtidigt vår värld, säger den napolitanska journalisten Simone Savoia till Yle.

– Han var som en familjemedlem.

Maradona-fans utanför Stadio San Paolo.
Bildtext Anhängare som samlats utanför Stadio San Paolo.
Bild: Circo Fusco / EPA-EFE / All Over Press

Maradona gick över till Napoli sommaren 1984 efter några misslyckade år i FC Barcelona. I Neapel hittade han ändå ett hem och ledde klubben till sin första Serie A-titel år 1987.

Sommaren innan det hade han med sin "Guds hand" och det som senare utseddes till århundradets mål lett sitt Argentina till ett VM-guld i Mexiko.

Luigi Spinosa hade också ett speciellt band till Maradona. Hans pappa jobbade som planskötare på San Paolo och unga ”Gigi” fick därför träffa storstjärnan flera gånger.

– Det var speciella år. Maradona var väldigt omtyckt. Han var så lojal att han alltid kommer att ha en plats i våra hjärtan, säger Spinosa.

Väggmålning av Diego Maradona i Neapel.
Bildtext En väggmålning av Diego Maradona i Neapel.
Bild: Cesare Abbate / EPA-EFE / All Over Press

Efter nyheten om Maradonas bortgång proklamerade både Napolis klubbchef och stadens borgmästare att stadion ska byta namn. I framtiden ska Napoli spela på ”Diego Maradona stadion”.

Men det var inte bara fotbollen som Maradona kopplades ihop med under sina år i den italienska staden. Det är ingen hemlighet att argentinaren rörde sig med medlemmar av kända maffiafamiljer – och det var också i Neapel som han fann en kärlek för tunga droger.

I anhängarnas ögon var han ändå den som representerade dem som behövde det mest.

– Jag spelade för en del av Italien som ingen brydde sig om, konstaterade Maradona själv i dokumentären Diego Maradona, som du kan se på Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt