Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elev fick inte delta i simlektion för att inneskorna glömts hemma - nu prickas skolan av myndigheterna

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 11:56.
Innebandyspelares ben, klubba och boll
Bildtext Arkivbild. Skolan påpekar att de förvarnat barnens förmyndare om sina interna regler.
Bild: Mostphotos

Mikaelin koulu i Åbo har ordnat sin gymnastikundervisning så att de koncentrerat hela veckans undervisning till fredagar som en "gymnastikdag". En elev fick inte delta i aktiviteterna på gymnastikdagen för att hen saknade utrustning till endast en av aktiviteterna. Nu har regionförvaltningsverket kommit med en anmärkning mot skolan.

I november 2019 fick en elev inte delta i simlektionen under gymnastikdagen för att hen inte hade med sig inneskor till en annan aktivitet under dagen. Detta trots att eleven nog hade med sig baddräkt.

Skolan försvarar sitt beslut genom att påpeka att de inte kan tillåta sina elever att själva välja vilken del av undervisningen de deltar i. Detta då elever strategiskt valt att "glömma" utrustning till sådana aktiviteter de inte vill delta i. Skolan vill också uppmärksamma att elevernas förmyndare varnats om skolans regler angående gymnastikdagen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ger ändå en anmärkning till skolan eftersom skolan inte har rätt att neka elever undervisning om det strider mot lagen om grundläggande utbildning och läroplanen, vilket skolans beslut gör.

Diskussion om artikeln