Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomas Djupsjöbacka ny chefsdirigent för Vasa stadsorkester: "Min uppgift är att ruska om uppfattningarna om klassisk musik"

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 15:25.
En man står framför utsirade och målade dörrar
Bild: Yle/Roger Källman

Dirigenten och cellisten Tomas Djupsjöbacka tar över dirigentpinnen i Vasa stadsorkester från och med årsskiftet. Jag är glad över förtroendet, speciellt från orkesterns sida, säger Djupsjöbacka.

På onsdagskvällen blev det klart vem som blir Vasa stadsorkesters nya dirigent. Det blir Helsingforsbon Tomas Djupsjöbacka som tar över efter James Lowe.

- Det är jätteroligt, säger Djupsjöbacka dagen efter att han fått nyheten. Jag är glad över förtroendet, speciellt från orkesterns sida, det är viktigt att musikerna är aktiva i såna här val.

Djupsjöbacka är känd som en mångsidig musiker, som uppträtt både som cellist och dirigent. Han har spelat många år i stråkkvartetten Meta4 och i Europeiska kammarorkestern, och han har lett nästan alla finländska orkestrar.

- Vi sökte i första hand en utomordentlig musiker som känner till både det internationella och det inhemska fältet verkligt ingående i praktiken. Det är också viktigt att chefsdirigenten i Vasa kan kommunicera smidigt på båda inhemska språken, säger Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta.

Djupsjöbackas intresse för Vasa stadsorkester väcktes efter att han hoppat in en vecka som dirigent tidigare i år.

- I Vasa behövdes på grund av en coronakarantän en dirigent för en vecka och just den veckan var den enda som var ledig i min kalender. Gnistan till ett fortsatt arbete tänds ofta i och med gästkonserter, berättar Djupsjöbacka.

Modernt och klassiskt - med relevans

Djupsjöbacka börjar som chefsdirigent för Vasa stadsorkester 1.1.2021.

- Det är exceptionellt i den här branschen att det går så här snabbt, säger Tomas Djupsjöbacka. Vanligen är planeringscykeln ett till två år. Nu blir det en spurtstart, konstaterar han.

Han ser fram emot möjligheten att nu få ägna sig åt att arbeta långsiktigt. Då det kommer till att sätta sin prägel på orkestern och dess repertoar lyfter Djupsjöbacka fram vikten av att göra den klassiska musiken relevant och berörande.

- Det betyder inte att vi bara skulle spela stycken som är skrivna i förrgår. Givetvis ska vi ha klassiker med, det finns fantastiska stycken som jag vill höra. Men de ska förankras i en kontext som är relevant för oss i dag.

- Jag upplever att min uppgift är att i någon mån ruska om uppfattningarna om konserter med klassisk musik. Jag vill locka Vasaborna att komma för att uppleva och förnimma någonting nytt och annorlunda, säger Djupsjöbacka.

Tomas Djupsjöbacka poängterar att musiken givetvis också ska få vara "bara" musik, något att njuta av.

- I bästa fall är en konsert en möjlighet att kombinera sinnlig njutning, kanske något visuellt element och lite tankemotstånd för hjärnan.

Artikeln uppdaterad kl 15 med citat av Tomas Djupsjöbacka.

Diskussion om artikeln