Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ett osäkert samhälle oroar ungdomar – Närpesbon Edin undviker att tala om corona och vill återgå till ett normalt liv

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 09:23.
En ung man med kort mörkt hår sitter på en bänk framför en barack.
Bildtext Edin Demirovics oro över framtiden är inte stor, men coronapandemin skrämmer en aning.
Bild: Yle/Juho Teir

Svenskspråkiga unga oroar sig mer än tidigare för framtiden. Det visar en ny rapport som tankesmedjan Magma låtit göra. Edin Demirovic i Närpes är inte så orolig, men vill återgå till ett normalt liv.

23-årige Edin Demirovic bor i Närpes och valdes nyligen till årets ungdom i staden. I motiveringen till priset uppmärksammades hans ständigt positiva humör.

Ett attribut som kommer väl till hands i hans arbete i förskolan i Närpes.

- Jag är inspirerad av människor och många brukar säga att vårt liv är vad våra tankar är. Därför tänker jag alltid positivt och vill ge det vidare till andra människor.

- Om jag lyckas sätta ett leende på ett sorgligt ansikte, kan man säga att det är en lyckad dag och jag försöker alltid få någon att vara glad.

En ung man med kort mörkt hår. I bakgrunden syns barns teckningar på väggen.
Bildtext Edin Demirovic har nytta av sin positiva attityd i jobbet på en förskola i Närpes.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Demirovic är det lätt att vara ung i Närpes idag och i staden finns det mesta man behöver.

- Alla ungdomar här i Närpes har möjlighet att studera och arbeta med det de vill och få det liv de vill ha.

- Jag tror att de flesta mår bra. Men det skulle vara bra om det fanns ett ställe där unga kunde samlas och umgås med varandra.

Coronapandemin oroar

I år har ändå ungdomars framtidstro rubbats av bland annat coronapandemin. Situationen oroar även Demirovic.

- Många människor insjuknar och dör, många människor blir utan jobb och många barn kan inte gå i skola utan studerar på distans, konstaterar Demirovic.

Talar ni bland dina vänner om coronapandemin?

- Vi brukar undvika att tala om det och försöker att vara så positiva som möjligt.

- Jag hoppas att coronasituationen lugnar ner sig så att vi kan återgå till ett normalt liv. Jag hoppas att alla människor får tillbaka sitt jobb och barnen får åka tillbaka till skolan utan masker och att alla blir glada igen, som det var förut.

Samhället har förändrats

Enligt ungdomsforskaren Matilda Wrede-Jäntti på Helsingfors universitet är det flera orsaker som bidrar till att ungdomar idag har en mindre tilltro till framtiden.

- Vi lever nu i ett samhälle och i en värld som är mycket osäkrare än den som den tidigare generationen befann sig i. Det finns otroligt mycket osäkerhet idag där de gamla modellerna, kontinuiteten och de trygga stigarna inte finns på samma sätt som de fanns för 30-40 år sedan.

Hon nämner till exempel den snabba tekniska utvecklingen och globaliseringen som bidragit till stora förändringar på arbetsmarknaden. Samtidigt finns det stora frågor som rör klimatet, samt en global pandemi som oroar.

Vi borde ha ett samhälle som bejakar ungdomarnas kapacitet och intressen. Visar det sig att valet var olyckligt då väljer man på nytt.

Matilda Wrede-Jäntti

Följden av detta är att vi inte vet vilka jobb som finns i framtiden. Ungdomarna kan inte räkna med att få ett permanent jobb. Många är också oroliga för att välja fel utbildning eller bransch och hur de ska orka i arbetslivet.

- Vi har låtit förstå att det är viktigt att ungdomar genast och snabbt väljer rätt. Det har skapat en atmosfär av att man måste veta tidigt och gett en känsla av att man måste välja rätt med en gång, annars är det en katastrof, säger Wrede-Jäntti.

- Vi borde ha ett samhälle som bejakar ungdomarnas kapacitet och intressen. Visar det sig att valet var olyckligt, då väljer man på nytt. Då har man lärt sig något om sig själv eller om studierna.

Mediebranschen får se sig själv i spegeln

Enligt Wrede-Jäntti kunde mediebranschen också hjälpa minska på ungdomars ångest över framtiden.

- Vår omgivning och det som diskuteras och hur vi diskuterar det spelar roll för en vars framtidstro och hur man ser på sig själv och sina möjligheter.

- Faktum är att vi inte varit speciellt bra på att se på allt det positiva, det har varit lite domedagsstämningar i det hela. Det tror jag inte är särskilt konstruktivt.

Matilda Wrede-Jäntti, ungdomsforskare vid Helsingfors universitet.
Bildtext Det samhälle vi lever i idag är osäkrare än förr, säger ungdomsforskaren Matilda Wrede-Jäntti.
Bild: Yle/Anna Savonius

Hon nämner rapporteringen av coronapandemin som ett exempel.

- Jag vill vara verkligt tydlig att det är viktigt att det tas seriöst, men hur stora proportioner får det ta? Nog kan man fråga sig om det finns en risk att det som så lätt går att mäta, antalet insjuknade, antalet avlidna, att det på något sätt ändå fått för stora proportioner.

Det är som nyheterna skulle fokusera på en katastrof åt gången och tutar ut den genom alla kanaler.

- För ett år sedan var det Greta Thunberg och en massa inslag om klimat, protester och Parisavtalet. Vi ser inte ett spår av det i nyheterna idag, utan tvärtom får vi siffrorna på smittade och avlidna på grund av coronan.

- Ungdomarna följer trots allt med nyheterna en hel del och är observanta på hur vuxenvärlden fungerar.