Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekommendation: Undvik onödiga resor från Egentliga Finland till Nyland

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 17:02.
En person håller på att stiga ut ur ett tåg.
Bildtext Nu är det inte läge att resa från Egentliga Finland till Nyland, anser coronaarbetsgruppen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Undvik onödiga resor till Nyland. Det rekommenderar coronaarbetsgruppen i Egentliga Finland. Coronaläget har försämrats i snabb takt i Nyland, som befinner sig i fasen för samhällsspridning.

Därför hoppas arbetsgruppen att invånarna i Egentliga Finland inte reser till Nyland i onödan. Inga motions- eller idrottsevenemang med deltagare från andra landskap än Egentliga Finland ska nu heller ordnas, lyder den nya rekommendationen.

– Vi är oroliga, då det finns en stor risk att coronapandemin accelererar snabbt också hos oss i Egentliga Finland. Nu är vi ute i gemensamt ärende och därför utfärdar vi strängare rekommendationer som gäller omedelbart. Vi vill inte att epidemin blossar upp och blir värre än någonsin, berättar ordföranden för coronapandemigruppen, chefsöverläkare Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Rekommendationen för motions- och idrottsevenemang gäller inte individuella idrottare eller lag som tävlar på landslagsnivå, FM-nivå eller i division 1. Den nya rekommendationen träder i kraft på lördag, 28 november.

Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar också att vuxna avstår från all hobbyverksamhet inomhus och undviker all hobbyverksamhet som leder till personkontakt.

Juniorverksamheten får fortsätta, men förutsättningen är att rekommendationer om avstånd och hygien följs minutiöst.

Läget i Egentliga Finland och Åbo har stabiliserats en aning. Under den här veckan har allt fler testat sig, och mängden tester har ökat med 10 procent, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Det är fortsättningsvis viktigt att testa sig även om man har lindrigare symtom och att tvätta händerna, hålla avstånd, använda munskydd och att jobba på distans om det bara är möjligt, påminner sjukvårdsdistriktet.

Diskussion om artikeln