Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Smittan kan spridas snabbt i områden utan ett enda coronafall" - HUS-läkare förklarar varför hela Nyland måste befinna sig i samhällsspridningsfasen

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 10:49.
Flygbild över Hangö.
Bildtext Hangö befinner sig per definition i coronavirusepidemins allvarligaste fas, samhällsspridning, trots att enbart åtta fall av corona har konstaterats sedan epidemins början.
Bild: Linus Westerlund / Yle

De västnyländska kommunerna finns så nära huvudstadsregionen att man måste ta den ökade smittrisken på allvar. Bland annat så motiverar överläkare Asko Järvinen vid HUS att hela Nyland har samma status gällande coronaepidemin.

Hela Nyland befinner sig i coronavirusepidemins allvarligaste skede, det vill säga samhällsspridning.

Samtidigt är situationen väldigt olika i kommunerna. I Västnyland har det inte konstaterats några nya fall av corona på flera dagar och i till exempel Hangö är det totala antalet konstaterade fall sedan epidemins början enbart åtta stycken.

Situationen i huvudstadsregionen är däremot väldigt allvarlig med ett stort antal nya coronafall dagligen.

Asko Järvinen fotograferad utanför Mejlans sjukhus.
Bildtext Överläkare Asko Järvinen vid HUS.
Bild: Silja Viitala / Yle

Många nyländska kommuner har uttryckligen önskat att hela Nyland har samma status gällande coronaepidemin, säger överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

- Många pendlar till arbetet och kontakterna är ganska täta mellan de olika områdena och smittan kan sprida sig hastigt och snabbt. Den andra orsaken är att det är svårt att få ut budskapet om man har många olika rekommendationer i de olika kommunerna.

Situationen kan snabbt ändras i smittfria områden

Järvinen påpekar att smittan också kan sprida sig väldigt snabbt i områden där det inte har funnits ett enda konstaterat fall sedan tidigare.

Han hoppas att den motiveringen biter på människor, även om de är trötta och frustrerade och tycker att de drabbas orättvist av restriktionerna.

- Smittspridningen i de stora kommunerna och städerna i Nyland är så pass kraftig att den mycket lätt sprider sig om man inte är påpasslig. Situationen hålls bättre om man lyckas med att kuva smittspridningen redan i början. På det sättet har de som är längre ut i Västnyland ett bättre läge och bättre möjligheter att skydda sig själv och sina närmaste och i synnerhet sina åldringar.

Så i Hangö ska man tänka på att man ändå befinner sig relativt nära huvudstadsregionen?

- Så skulle jag tänka jo! Så länge som det inte finns något så är risken liten. Men kommer det någon som råkar smitta utan att han eller hon vet om det, så kan det vara många som insjuknar och så startar lätt många kedjor.

Viktigt att informera så att alla förstår allvaret

Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander förstår resonemanget att hela Nyland har samma status när det gäller coronaepidemin - även om Hangö inte hör till de kommuner som önskat att det skall vara så.

- Önskan kom nog mera från kommunerna nära huvudstadsregion och där det förekommer mera av smittan. Vi uttryckte nog inte direkt den och vi har ju haft en lite mildare linje hos oss.

Men hur ska man för en Hangöbo motivera att man påverkas så starkt av restriktioner även om Hangö har haft under tio bekräftade coronafall under hela epidemin?

- Det är ju det som är utmaningen för man ser ju inte det här som annanstans. Därför blir det att fundera på vilket sätt man informerar så att folk förstår att det är allvar och att genom att vi hjälper till i kampen så hjälper vi hela den här saken.

Ljuset i tunneln kan skönjas

Elisabeth Kajander påpekar också att det behövs väldigt lite för att smittan snabbt ska sprida sig. Därför är det bättre att gå in för en striktare linje för säkerhets skull.

- I och med att vi rör oss i olika områden, så kan vi aldrig vara riktigt säkra vilka vägar smittan kommer in till staden.

kvinna i fuccsiaröd tröja utomhus
Bildtext Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Hon har också förståelse för att folk är trötta, samtidigt som de har svårt att hänga med i direktiven som ändrar från dag till dag.

Risken finns att folk blir uppgivna, säger Kajander. Men även om man är trött är det viktigt att inse allvaret i det hela. Det positiva är i alla fall att vaccin är på kommande från flera olika håll, påminner hon om.

- Orkar vi en liten tid ännu så ser det ut att lätta. Och om vi tänker logiskt, så är det inte frågan om så stora saker. Det handlar fortfarande om att hålla avstånd, tvätta händerna och använda ansiktsskydd när man inte är säker på att kunna hålla avstånd.

Sjundeås grundtrygghetsdirektör Cathrinne Wetterstrand berättar hur kommunen tacklar coronaläget

6:35

Diskussion om artikeln