Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterkritiker Sonja Vuoris självutlämnande essä vinner tävlingen Årets kritiska text: "En bekräftelse på att jag gör rätt"

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 20:17.
En leende kvinna med sjal.
Bildtext Sonja Vuori skriver kritik för bland annat Svenska Yle och HBL.
Bild: Benjamin Hammond

Sonja Vuoris essä Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra vann över 32 andra bidrag i Kritikbyråns tävling. Vuori hyllas bland annat för att hon skriver självutlämnande om sin sorg efter broderns död.

Kritikbyråns tävling Årets kritiska text sökte den bästa kritiska texten som publicerats i finlandssvenska medier under tiden 1.11.2019 – 31.10.2020. Publiken fick nominera sina favoriter och formulera en frivillig motivering.

Valet föll på Sonja Vuoris essä Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra som publicerades i HBL den 1 mars 2020.

– Det känns jätteroligt. Jag är både tacksam, överraskad och stolt, säger Sonja Vuori.

Se Sonja Vuoris tacktal här:

Svenska Yle live: Ode till kritiken - Spela upp på Arenan

Hon upplever att det under skrivprocessen ibland kan kännas som att hon är inne i sin egen bubbla och att hon inte har koll på vem som läser hennes texter.

– Priset känns som en bekräftelse på att jag är bra på det jag gör och att någon läser det jag skriver och blir berörd av det.

Vinnaren utsågs av domaren Tuva Korsström. Motiveringen lyder:

Det är inte lätt att av 33 utmärkta kritiska texter välja ut en enda. Men Sonja Vuoris essä "Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra" är unik. Den är skriven av en teaterbesökare som försatts i en outhärdlig situation – att se hur en bortgången, älskad människa fiktionaliseras.

Sonja Vuori skriver självutlämnande om sin sorg efter broderns död. Med en kritikers ryggmärgsreflex analyserar och utvärderar hon samtidigt föreställningen, som handlar om unga psykotiska människor på ett sjukhus.

Det blir en beskrivning av teater när det är som bäst, när det handlar om livet. Sonja Vuori definierar kritikerns uppgift – att vara den som skriver ner upplevelsen, den som ser helheten och – i bästa fall – skönheten.

"Viktigaste texten jag skrivit hittills"

Sonja Vuori glädjer sig speciellt åt Korsströms kommentar om att hon lyckats hålla kvar kritikerrollen trots att texten är så personlig för henne.

– När jag skriver kritik har jag alltid gett mig själv tillåtelse att vara ganska subjektiv och har lagt mina egna känslor i blöt.

– När jag skrev den här texten visste jag att den var den viktigaste jag hittills skrivit i mitt liv. Därför är det speciellt roligt att den får sådan uppmärksamhet och nu kanske når ännu fler läsare.

Prissumman är 1000 euro. Sonja Vuori har ännu inte bestämt sig för vad hon ska göra med pengarna.

– Jag vill använda pengarna till något som befrämjar mitt skrivande, till exempel åka på en egen skrivretreat eller gå en inspirerande kurs. Det vore också skönt att belöna sig med ett spabesök i mörkret.

Priset delades ut under evenemanget Ode till Kritiken som finns att se på Arenan.

Svenska Yle live: Ode till kritiken - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln