Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samlingspartistisk ex-toppolitiker i rätten för grovt mutbrott för ett lån – betalades tillbaka först när polisutredningen började, av hans mamma

Från 2020
Tapani Mäkinen talar i mikrofon och pekar mot en tavla i bakgrunden.
Bildtext Tapani Mäkinen var ordförande för stadsstyrelsen i Vanda i flera år och satt också i riksdagen. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Är ett lån på 20 000 euro i kontanter till en vän i nöd en muta avsedd att påverka stadens högsta beslutsfattare? Den frågan ska tingsrätten ta ställning till då tidigare stadsstyrelseordförande i Vanda och ex-riksdagsledamot Tapani Mäkinen (Saml) är åtalad för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning.

Huvudförhandlingen i fallet inleddes i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på torsdagen.

- Mäkinen var orolig och begärde ett lån samma dag, sade advokaten till en av dem som åtalats för att ha mutat Tapani Mäkinen.

Det är ett brödrapar från Tusby som är åtalade för grovt givande av muta. En av dem har liksom Tapani Mäkinen suttit i riksdagen för Samlingspartiet men är inte längre riksdagsledamot.

Enligt åklagaren har de mutat Mäkinen för att deras företag ska få nytta av det. Det handlar om en tomtaffär där Vanda stad använt sin förköpsrätt.

Ingen av de tre åtalade var själva på plats i rättssalen på torsdagen utan representerades av sina advokater. Media fick följa med rättegången via video från en annan sal.

"Han behövde pengar med tanke på det stundande riksdagsvalet"

Åtalet gäller händelser i januari 2015 då Tapani Mäkinen var svårt skuldsatt. Hans gudmor lämnade in en stämningsansökan till rätten för att driva in en skuld på 15 000 euro.

- Han behövde pengar med tanke på det stundande riksdagsvalet, sade åklagaren i rätten.

Det ledde till att Mäkinen kontaktade brödraparet i Tusby. Den 22 januari 2015 ringde han den ena av bröderna och berättade att han behövde pengar.

Samma dag fick han ett lån på 20 000 euro i kontanter av de båda bröderna och ett skuldbrev gjordes upp. De deltog med 10 000 euro var.

Samma dag betalade han sin skuld till sin gudmor och följande dag drog hon bort stämningsansökan från rätten.

"Han är över 70 år och använder kontanter"

Åklagaren lade i sin presentation vikt vid att lånet gavs i kontanter.

- Om verksamheten är öppen, varför ges då lånet i kontanter, frågade hon retoriskt.

Om verksamheten är öppen, varför ges då lånet i kontanter?

Den ena broderns försvarsadvokat sade att det inte är något konstigt med att lånet gavs kontant.

- Under husrannsakan hittades 5 000 euro i kontanter hos honom. Han är över 70 år och använder kontanter. Att han lånar pengar till vänner och bekanta är inget ovanligt, sade hans försvarsadvokat.

Hans mamma betalade tillbaka lånet

Enligt åklagaren betalade Mäkinen tillbaka lånet först efter att förundersökningen för misstänkt mutbrott hade inletts. Den inleddes i april 2018 då Mäkinen var specialmedarbetare till justitieministern.

- Då hade Mäkinen inte heller pengar utan hans mamma betalade skulden, sade åklagaren.

Efter att Mäkinen fått lånet på 20 000 euro av brödraparet behandlades ett ärende som berör den ena broderns företag i stadsstyrelsen i Vanda där Mäkinen var ordförande.

Skylt där det står Östra Nylands tingsrätt.
Bildtext Huvudförhandlingen i fallet inleddes i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på torsdagen.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Förköpsrätt av tomt i centrum för åtalet

Ärendet handlade om Vanda stad ska använda sig av förköpsrätten gällande en tomt i Sjöskog vid gränsen mot Tusby.

Den ena broderns företag hade nyligen köpt tomten men Vanda ville använda sin förköpsrätt eftersom staden ansåg att området är viktigt och vill dumpa jord där.

Planen på att staden skulle köpa tomten gillades inte av bröderna. Enligt åklagaren försökte de därmed påverka Tapani Mäkinen för att så inte skulle ske.

Stadsstyrelsen beslöt att använda sin förköpsrätt

Stadsstyrelsen skulle behandla ärendet första gången den 26 januari 2015, det vill säga bara några dagar efter att Mäkinen fått pengar av bröderna. Men det drogs då bort från listan.

Den 9 februari 2015 var frågan om Vanda ska använda förköpsrätten uppe i stadsstyrelsen, som bordlade ärendet. Men den 2 mars 2015 fattade en enig stadsstyrelse beslut om att använda förköpsrätten. Med andra ordet hade bröderna förlorat.

Mäkinen har motsatt sig att staden använder sin förköpsrätt fastän han slutligen röstade för det

Enligt åklagaren motsatte sig Mäkinen i stadsstyrelsen inte att staden använder sig av förköpsrätten eftersom han visste att hans åsikt inte har stöd hos majoriteten.

- Mäkinen har motsatt sig att staden använder sin förköpsrätt fastän han slutligen röstade för det, sade åklagaren.

"Är det trovärdigt att man med lånet inte ens har försökt påverka?"

Hans försvarsadvokat lyfte upp att Samlingspartiet av principskäl motsätter sig att en stad eller kommun använder sin förköpsrätt.

Enligt åklagaren kan det trots partiets principiella åsikt handla om en muta.

- Det gäller att objektivt se på lån av pengar och på tjänsteutövningen. Är det trovärdigt att man med lånet inte ens har försökt påverka på Mäkinens roll som ordförande för stadsstyrelsen, sade åklagaren.

"Handlar bara och enbart om hans privatliv"

Mäkinens försvar ansåg att det inte finns någonting skumt med lånet.

- Lånet som Mäkinen fick handlar bara och enbart om hans privatliv. Det har inget att göra med Vanda stad, sade hans advokat.

Att lånet och användandet av förköpsrätten tidsmässigt sammanfaller är enligt försvaret enbart en slump.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Rättegången mot Mäkinen och de båda bröderna pågår till och med mitten av december i Östra Nylands tingsrätt.

Diskussion om artikeln