Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pandemin driver kvinnorna hem till spisen och barnen – "25 års jämställdhetsarbete kan gå förlorat"

Från 2020
En kvinna med frustrerad min lutar sig mot skaftet till en golvmopp.
Bildtext Arrangerad bild med modell.
Bild: Room the Agency/Alamy/All Over Press

Coronapandemin har klart ökat det arbete som kvinnor utför i hemmen utan betalning, visar en undersökning som FN låtit göra i närmare 40 länder.

Enligt FN-rapporten riskerar en generation av jämställdhetsarbete att raderas ut på grund av pandemin.

– Allt vi har jobbat för i 25 år kan omintetgöras på ett år, säger biträdande direktör Anita Bhatia på FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors rättigheter UN Women till BBC.

Enligt henne finns det en klar risk för en tillbakagång till 50-talets stereotypier.

Rapporten visar att pandemin ökat andelen obetalt jobb både för män och för kvinnor, men mer för kvinnornas del.

Redan tidigare har kvinnor utfört tre gånger mer obetalt arbete med hushåll och barnomsorg än män, men den andelen har nu ökat.

FN-rapporten uttrycker oro speciellt för att kvinnor lämnar arbetslivet eftersom hushållsarbetet blivit mer ansträngande. Det här påverkar bland annat kvinnors ekonomiska ställning och självständighet.

– Vid årets slut kommer en chockerande andel på 13 procent av världens kvinnor och flickor att leva i extrem fattigdom, sägs det i rapporten.

FN-rapporten fokuserar på länder med relativt låga inkomstnivåer, men en undersökning bland industriländer tidigare i år pekade på samma utveckling, dvs. att pandemin ökar kvinnornas arbetsbörda.

Samtidigt visar undersökningar i flera länder att våldet mot kvinnor i hemmet ökat under pandemin då utsatta kvinnor inte kan lämna sina våldsamma män på grund av att rörelsefriheten är begränsad.

Engrupp kvinnor sitter på ett torg och har lagt ut röda damskor omkring sig.
Bildtext Kvinnor protesterade i Rom på onsdagen mot det ökande våldet mot kvinnor. Onsdagen var den internationella dagen mot våld mot kvinnor.
Bild: EPA-EFE/TELENEWS

Diskussion om artikeln