Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stränga coronarestriktioner i hela Nyland irriterar många – Lovisa går sin egen väg och låter bli att stänga biblioteket och ishallen

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 10:57.
Lovisa kommunvapen.
Bildtext Många tycker att restriktionerna som införs i Nyland är för stränga på sådana platser där smittantalet är lågt. Lovisa stad går därför in för lindrigare åtgärder.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Regeringens rekommendation att coronarestriktionerna i hela Nyland skärps har orsakat diskussioner om det verkligen är nödvändigt. Många kommuner i landskapet har inte haft ett enda eller väldigt få nya coronafall under de senaste två veckorna

Till exempel i Lovisa har man endast konstaterat två fall av corona. Man vill därför gå in för lindrigare restriktioner än huvudstadsregionen, enligt grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

– Vi rekommenderar inte att fler än 10 personer samlas till privata tillställningar under de närmaste tre veckorna, men vi vill inte stänga offentliga platser, som till exempel ishallen eller biblioteket.

Det är social- och hälsovårdsministeriet som rekommenderar skärpta restriktioner för hela Nyland.

Det här innebär bland annat att alla offentliga evenemang inom- och utomhus förbjuds, att bibliotek och museer stängs och att gymnasier och yrkesskolor övergår till distansundervisning.

Det är regionförvaltningsverket som bestämmer om vilka restriktioner som slutligen tas i bruk i Nyland.

Utöver de restriktioner som regionförvaltningsverket bestämt om, får kommunerna själv välja vilka restriktioner de inför.

Läget i Östnyland lugnt - kommande restriktioner diskuteras ännu

I Lovisas granne Borgå har man inte ännu gått ut med i vilken omfattning restriktionerna genomförs. För tillfället har 33 fall konstaterats i staden under de senaste två veckorna.

Borgåbon Christoffer Leka förhåller sig ändå lugn till möjligheten att nya, striktare restriktioner kan bli verklighet.

– Jag har kontakt till huvudstadsregionen. Jag kommer själv därifrån och har min familj där. Jag tror alla gör så bra de kan och jag tar inte illa upp om man restriktionerna blir striktare här. Läget är ändå mycket värre i resten av Europa.

Sibbo har haft 22 fall under de senaste två veckorna, Lappträsk noll och Askola tre. I Mörskom har färre en fem fall konstaterats sedan början av pandemin. Först när en kommun har fem konstaterade fall tas den med på THL:s lista över antalet smittofall i de enskilda kommunerna.

Yngre man sitter i stol och bläddrar i kokböcker. Han tittar in i kameran.
Bildtext Christoffer Leka är inte upprörd över att strängare restriktioner möjligen införs.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Västnylänningar arga över rekommendationen

Uppmaningen att införa stränga restriktioner i hela Nyland har ändå väckt arga diskussioner i olika kommuner i landskapet. Till exempel många västnylänningar har uttryckt sin ilska på Yle Västnylands sidor.

Raseborg har bara haft ett konstaterat fall av corona under den senaste 14 dagarna, Ingå har haft ett, Lojo fyra, Sjundeå två och Hangö inte ett enda.

Roger Roos är ordförande för handbollslaget BK-46 i Karis. Laget tvingades för första gången någonsin spela utan publik den här veckan och många har varit besvikna över beslutet.

Roos säger att han förstår människors besvikelse, men att säkerheten är det viktigaste för tillfället.

– Säkerheten kommer alltid först. Det finns såklart sådana som tycker att det är onödigt med dessa restriktioner och att vi borde fungera helt normalt då vi har haft så få fall i kommunen. Men den stora massan tycker att vi har gjort rätt beslut.

I den här artikeln kan du se läget i din egen kommun i Svenskfinland.

Porträttbild på Roger Roos.
Bildtext Roger Roos säger att säkerheten är det viktigaste just nu.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Diskussion om artikeln