Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avbokade julfester och inhiberade julmarknader slår hårt mot företagare i Västnyland - företagarordförande hoppas att kunder väljer att julhandla lokalt

Från 2020
Fyra tygtomtar placerade i en turkosblå dockssäng  inne i en butik. Som prydnad.
Bildtext När julfester och julmarknader avbokas blir det att hållas hemma i soffan. Helst inte så här tätt som tomtenissarna, men de tillhör säkert samma familj.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Inhiberade julmarknader slår hårt mot småföretagare som sysslar med direktförsäljning.

Sami Paatero, som är företagare i Fiskars, säger att han och flera andra i samma bransch förlorar mellan 70 och 80 procent av årets inkomster när planerade julmarknader inhiberas.

Paatero har varit med om att arrangera olika matmarknader och har också varit med om att planera flera lokala jippon och marknader inför den här julen.

"Katastrofal situation"

På torsdagen (26.11) beslöt beredskapsgruppen i Raseborg att alla offentliga evenemang, både inne och ute, är förbjudna till och med 18.12.

- Nu är alla förråd fulla, men vi kommer inte åt att sälja dem, säger Sami Paatero.

Han säger rent ut att situationen är katastrofal. Våren 2021 kommer att bli extra besvärlig eftersom januari, februari och mars av tradition är lugna månader då inget ordnas.

- Då betalar folk av på kreditkortsräkningar från julhandlandet, säger Sami Paatero.

Artikeln fortsätter efter Arenaklippet.

Köpcentrum i stället för julmarknad

Några hantverkare och företagare som planerat att sälja sina produkter på julmarknaden i Ekenäs, har nu valt att hyra några kvadratmeter i nyöppnade Arkaden i Ekenäs.

- Det är skönare att vara under tak, tröstar sig Linda Gustafsson.

Linda Gustafsson driver en frisersalong i Ekenäs, men hade i år tänkt sälja ledljus på julmarknaden.

- Det är lite tråkigt, stämningen på en julmarknad skulle ha passat mina produkter bättre, säger Linda Gustafsson.

En kvinna med munskydd står bakom ett bord med ljus (ledljus) som hon säljer.
Bildtext Linda Gustafsson hade tänkt sälja ledljusen på julmarknaden i Ekenäs. Eftersom få tittar in i en frisersalong enbart för att köpa ljus, beslöt hon att hyra plats för en pop up-butik i gamla bankhuset vid Ekenäs gågata.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hon märker också att kunderna till frisersalongerna genast blir mer avvaktande när det kommer nya, strängare coronarekommendationer och -restriktioner.

- De väntar ut, så inte bästa möjliga läge just nu, konstaterar Linda Gustafsson.

Marianne Thun-Ericsson säljer hantverk tillsammans med övriga hantverkare från Gula huset, det vill säga de som tidigare hyrde lokal i gamla socialkansliet invid Rådhustorget i Ekenäs.

Äldre kvinna med munskydd står vid en hylla med massor av handarbeten och hantverk. Inne i en lokal.
Bildtext Marianne Thun-Ericsson som också brukar leda vissa hantverkskurser på arbis i Helsingfors, vet att folk är svältfödda på umgänge och att få träffas för att få prata med varandra.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Alla har legat i dvala sedan vi blev utskuffade ur huset. För hantverkarna och alla som brukar satsa på julmarknaden så var det tomt, var skulle de nu sälja, säger Marianne Thun-Ericsson, som passade på att hyra några kvadratmeter för en pop up-butik i det nya, lilla köpcentret i Ekenäs.

Julfester på distans med take away från restauranger

För restauranger brukar december vara en månad som ger ett stort klirr i kassan.

Både privatpersoner och företag ordnar julfester och då brukar det höra till ett stort och mera påkostat julbord.

Mats Grönblom har jobbat med marknadsföring och försäljning på Nordcenter Golf i Pojo. Till hans jobb hör också att sköta ruljangsen på restaurang Åminne gård.

Också här har det varit sämre ställt med bokningar.

I samma veva som jag har stämt träff med Grönblom ringer det från ett företag som avbokar julfesten i restaurangen och funderar om det är möjligt att få julmaten som take away i stället.

- Jag förstår situationen och att många är oroliga. Vi lever också med situationen och försöker ordna alternativ, säger Mats Grönblom.

En man iklädd munskydd står i en tom, stor restaurang med dukade bord.
Bildtext Det gäller att anpassa sig enligt gällande coronarestriktioner, men Mats Grönblom tycker personligen att det är lite trist när folk inte kan träffas för att fira julfester och andra roliga sammankomster.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Mats Grönblom säger att restaurangen är stor, det går att hålla avstånd och att ha enskilda, små grupper, men att restaurangen anpassar sig enligt rådande läge.

Det att läget ändrar snabbt är extra utmanande förstås, men Mats Grönblom, som talat med företagare i restaurangbranschen, vet att alla är i samma båt.

Däremot har den varma hösten med förlängd golfsäsong gjort att restaurangen invid golfbanan har kunnat hålla lunchöppet hela hösten.

- Vi brukar vanligtvis ha stängt den här årstiden. Nu har banorna varit öppna och vi har många golfare trots att vi närmar oss december, säger Mats Grönblom på Åminne gård.

Artikeln fortsätter efter Arenaklippet.

"Kunder kommer att köpa mera lokalt när de inte vill åka bort för att julhandla"

Nyvalda ordföranden i Företagarna i Raseborg, Henna Ljung tror och hoppas att många väljer att handla lokalt den här julen.

- Jag önskar och tror vi kommer att ha en superförsäljning i år, säger Henna Ljung.

En kvinna står i en affär med herrkläder. Slipsar närmast henne.
Bildtext Henna Ljung märker att företagarna har behov av att få prata med varandra om rådande coronaläge. De flesta ser ändå ljust på framtiden, säger hon.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Näthandeln har vuxit när folk varit mera hemma, men Ljung har också märkt att många västnylänningar gått ut på sociala medier med att de tänker handla i de små butikerna på hemorten.

- Jag litar på att folk handlar lokalt. De vill inte åka längre bort.

Hon har också märkt av kunder från större städer i huvudstadsregionen som kommer till Raseborg för att handla julklappar.

- Här är inte samma rusning som i till exempel i Helsingfors, säger Henna Ljung, som driver en liten affär i Ekenäs.

Diskussion om artikeln