Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"När filmen framkallas är det som julafton. Du vet aldrig vad du får" - retrokameror allt populärare bland unga

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 09:56.
En man går på en stig i snön
Bildtext "Metviken i Vasa". Simon Holm planerar att i något skede ställa ut sina bilder.
Bild: Simon Holm

Intresset för gamla kameror med filmrullar ökar igen. Särskilt ungdomar vill fotografera analogt med retrokameror.

Simon Holm har fotograferat så länge han kan minnas, men det var först för några år sedan han fastnade för en analog kamera.

- Jag bara tog en chansning då jag var i en fotobutik. Jag såg att kamerorna var jättebilliga, runt 25 euro, så jag tänkte: "Varför inte?", säger studeranden Simon Holm från Vasa.

En svartvit bild från skogen
Bildtext "Skottland"
Bild: Simon Holm

Coronatiden ger andra bilder

Holm ville få ut mer av sina bilder; mer kvalitet, mer liv och mer dramatik.

Han har kameran med sig överallt i vardagen i Åbo, för han vet aldrig när han ser något som ger inspiration.

En ung flicka
Bildtext "Omslagsbild för bandet Schlagwerks nyutkomna album Outro".
Bild: Simon Holm

- Förr tog jag mest bilder på fester, av studentlivet och på konserter, men det är ju inte aktuellt i covidtider. Så nu får jag hålla ögonen öppna hela tiden istället, säger bildkonstnären Holm.

Dessutom är Holm intresserad av att ta porträttbilder av sina vänner nu under covidtider.

Varje bild är värdefull

Att fotografera analogt, att för hand ställa in skärpa, ljus, exponeringstid och hastighet är ändå ett långsamt sätt att fotografera på, och varje bild är värdefull. Det tycker Holm bara är hälsosamt för en fotograf.

- Man lär sig att urskilja vad som är värt att ta bild av. Man tänker efter, och ögat för vad som ser bra ut på bild skärps när man begränsas på det viset, säger Holm.

En kvinna med en katt i famnen
Bildtext "Freddi och Lou"
Bild: Simon Holm

Analoga kameror är långsamma, oförutsägbara, dyra och tidskrävande. Ändå är Holm inte ensam om att ha hittat tjusningen med gamla kameror.

Trötta på att fota med telefon

Enligt företagaren Jyrki Hännikäinen i Kamera-Boden i Åbo finns det ett stigande intresse, inte så att det skulle explodera, men varje år är det allt fler unga som vill fotografera analogt.

Många unga kan vara trötta på att fota med telefonen och vill prova på något annat.

- Varje gång när du kommer med filmen och den framkallas är det lite som julafton. Du vet inte vad du får, men ganska säkert får du något som är bättre än vad du får med din vanliga telefon, säger Hännikäinen.

En ung man med studentmössa på sitter på en trappa
Bildtext "Självporträtt"
Bild: Simon Holm

Bleknaden i botten av bilden är på grund av att jag precis efter att denna bild togs ramlade och föll på min kamera så att ljus kom in på rullen. Vilket jag tycker gör bilden bättre.

― Simon Holm om bilden "Självporträtt"

Handarbete uppskattas igen

Hännikäinen tror att vi i framtiden har intresse av mer handarbete, att ta och framkalla fotografier istället för att bilderna sparas digitalt i en molntjänst.

Fördelen med gamla kameror är de är hållbara och fungerar lika bra som förr. Hittar du en gammal kamera till och med från 1930-talet, så är chansen stor att den fortfarande fungerar.

Också direktbildskameror, som Polaroid och Instax, har blivit populärare igen, men inte för sådana fotografer som vill ha en bra bildkvalitet.

I fotoaffärerna finns fortfarande klassiska 35-millimeters filmrullar, med 24 eller 36 bilder. Du kan också köpa framkallningsvätska och fotopapper, om du vill tillverka svartvita bilder själv.

En långhårig man spelar gitarr
Bildtext "Bandet Svarta Havet live 2019".
Bild: Simon Holm

Däremot börjar de bli svårare att hitta analoga kameror, för sådana tillverkas inte på samma vis längre.

- Jag skulle hoppas att alla som har gamla kameror i sina lådor skulle ta dem till fotoaffärer, som kunde sälja dem vidare till kunder som behöver kameror. Det skulle vara bra att ha dem i cirkulation, säger Jyrki Hännikäinen.

Diskussion om artikeln