Jahkobs son blev ledsen när han inte fick vara lucia: "Känns konstigt att ha en tradition bland små barn där könet bestämmer vilken roll de får ha"
I många skolor i huvudstadsregionen låter man numera vem som helst vara med när man ska välja lucia. Vissa skolor begränsar ändå valet till flickorna.
Jahkob Tjäders son, som går i första klass i Helsingfors, har länge tyckt om luciatraditionen och blev därför besviken på beskedet om att endast flickor kunde väljas till lucia.
- Det var flera pojkar på klassen som gärna hade velat vara lucia och han var lite ledsen när han kom hem och berättade att bara flickor fick vara med i valet.
Familjen brukar vara och se på Finlands lucia och Tjäders son har velat vara lucia sedan dagisåldern.
- Han har aldrig sett det som något som bara flickor kan vara med och göra. Därför blev han också bestört över lärarens besked.
Förklaringen: Kristet budskap
För att få veta mer om händelseförloppet frågade Tjäder läraren varför pojkar inte kan delta i luciavalet.
- Svaret var att det handlar om ett kristet budskap och därför kan inte en pojke vara lucia. Det svaret kändes ännu konstigare än att pojkar inte kan vara med i valet av lucia.
Tjäder hör själv till dem som tycker att det är konstigt att man år 2020 har en tradition där valet av huvudperson baserar sig på kön.
Han frågade också i en Facebookgrupp för småbarnsföräldrar vad principen har varit i andra skolor runt om i stan.
- Det verkar som om det är ganska vanligt att åtminstone på de lägre klasserna så brukar alla som vill vara lucia få vara det, eller så att det sker utlottning där vem som helst får vara med, även pojkarna.
I vissa skolor får alla vara lucia, i andra bara flickor
Svaren Tjäder fick verkar i stor utsträckning stämma överens med hur de skolor Yle Huvudstadsregionen frågat har löst luciavalet.
Vi frågade ett antal rektorer via e-post hur skolorna går tillväga för att välja lucia, samt om vem som helst får vara med i valet.
I bland annat Karamalmens skola och Smedsby skola sker valet av lucia genom lottning och alla, även pojkar, får vara med i utlottningen.
Enligt Tony Björk som är rektor vid båda skolorna inleds firandet med en diskussion om vem Lucia var och vad traditionen står för och därefter får alla som vill vara med i utlottningen om vem som blir utsedd till lucia.
Tradition viktigt i en del skolor
Också i Drumsö lågstadieskola och Minervaskolan får också pojkar ställa upp som kandidater.
- Alla som är intresserade av att ställa upp som lucia får göra det. Oftast väljer vi tre eller flera lucior för olika uppträdanden. Man får även önska sig andra viktiga roller i luciatåget: tärna, tomte, stjärngosse. De rollerna är minst lika viktiga. Inga av ovan nämnda roller är könsbundna vilket vi även understryker för våra elever, svarar rektor Anna-Maria Rosenqvist.
Vid Kyrkoby skola i Vanda är luciarollen begränsad till flickorna.
- Vi har valt att ordna en traditionell lucia, med en flicka som lucia, skriver rektor Per Wiander.
Även på Winellska skolan i Kyrkslätt är könsfördelningen mer traditionell. I svaret säger man att frågan inte diskuterats och därför kan man inte säga varför pojkar inte kan vara lucia.
"Blir ibland en skönhetstävling"
Jahkob Tjäder anser att budskapet i lucia inte förändras om pojkar också kunde vara lucia.
- Traditionen är mycket fin och det är trevligt att man har den i skolor och daghem. Det känns ändå som om till exempel Finlands lucia ibland blir lite av en skönhetstävling vilket kan spilla över till skolvärlden. Det är ändå en fest om ljuset under de mörka månaderna och då spelar det ingen roll om det är en flicka eller pojke.