Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sport bröt tunga sviten – lämnade jumboplatsen efter första hemmasegern

Från 2020
Uppdaterad 26.11.2020 21:16.
Valtteri Viljanen på isen.
Bildtext Valtteri Viljanen avgjorde för Sport mot JYP.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Örnarna har inte haft luft under vingarna den senaste tiden, men i kväll fick Vasa Sport ett trendbrott. Laget tog första trepoängaren på en månad och dessutom första segern på hemmais. Valtteri Viljanen blev segerskytt mot JYP.

De senaste veckorna har varit blytunga för Vasa Sport i ishockeyligan. Laget hade halkat ner till jumbo i tabellen efter sju raka förluster.

I ett försök att vända trenden värvade klubben nyligen Michael Keränen och Mika Partanen. Keränen fanns med på isen i kväll mot JYP medan Partanen kan göra debut i nästa match.

Och Keränen behövde inte många minuter på sig att leverera. Efter 4.47 spelade han fram sin namne Janne Keränen som gjorde 1–0. Janne Keränen som värvades in för några veckor sedan gjorde sitt andra mål för Vasalaget.

Sport hade en riktigt vass period i början av matchen. 33 sekunder efter Keränens mål var lagkaptenen Erik Riska framme och styrde in 2–0, men Sports ledning höll inte.

Mikko Kalteva reducerade för JYP i början av mittperioden, och då tio minuter återstod av sista perioden lurade Ty Dellandrea upp hemmamålvakten Niko Hovinen på läktaren och kvitterade.

Men Sport skulle alltså få lämna isen som ett vinnande lag. Några minuter efter kvitteringen fick Sport spela i powerplay och det läget utnyttjade man. Backen Valtteri Viljanen tryckte in målet som gav Sport säsongens första seger i den nyrenoverade ishallen.

– Jag är väldigt nöjd över att vi vann matchen. Det blev jämnt och vi slumrade till efter 2–0-ledningen och tappade i anfallsspelet. Inställningen har hela tiden varit bra och nu var vi beslutsamma, säger Sports tränare Risto Dufva efter matchen.

Tack vare segern passerade Sport tre lag i tabellen och ligger nu på tolfte plats.

Varnakovs mål sänkte Jokerit

I KHL åkte Jokerit på en uddamålsförlust på bortaplan mot Torpedo Nizjnij Novgorod. Jokerit tog ledningen i den första perioden men Torpedo vände till en 2–1-ledning i början av den andra akten.

I den sista perioden tog lagkaptenen Marko Anttila Jokerit tillbaka in i matchen med sin kvittering, men det blev inga poäng för Helsingforslaget. Michail Varnakov avgjorde matchen med sitt 3–2-mål då drygt två och en halv minut återstod att spela.

– Jag är nöjd med hur vi spelade men resultatet var negativt, säger Jokerits tränare Lauri Marjamäki efter matchen.

Resultat:

Vasa Sport – JYP (2–0, 0–1, 1–1)
04.47 1–0 Janne Keränen (Michael Keränen)
05.20 2–0 Erik Riska (Juho Tommila)
25.41 2–1 Mikko Kalteva (Jani Tuppurainen, Miska Siikonen) pp
49.25 2–2 Ty Dellandrea (Valtteri Kakkonen)
52.26 3–2 Valtteri Viljanen (Janne Keränen, Niko Hovinen) pp

Publik: 1539

Torpedo Nizjnij Novgorod – Jokerit (0–1, 2–0, 1–1)
12.33 0–1 Eeli Tolvanen (Alex Grant, Jordan Schroeder)
22.54 1–1 Michail Varnakov (Justin Kloos)
24.31 2–1 Andrej Belevitj (Damir Zjafjarov, Ivan Tjechovitj)
48.56 2–2 Marko Anttila (Henri Ikonen)
57.23 3–2 Michail Varnakov (Jordan Szwarz)

Diskussion om artikeln