Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump säger sig lämna Vita huset om Joe Biden vinner flest elektorsröster: "Förstås kommer jag att göra det"

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 09:29.
Bild på Donald Trump iförd i röd slips som viftar med händerna.
Bildtext Förstås kommer han att lämna Vita Huset om elektorerna röstar på Joe Biden, menade Donald Trump under ett presstillfälle i Vita Huset.

USA:s president Donald Trump sade på torsdagen att han kommer att lämna Vita huset om en majoritet av elektorerna röstar för att Joe Biden blir nästa president.

Det är det närmaste till ett erkännande av valförlust som Trump kommit så här långt, skriver bland annat Reuters. Hittills har Trump fortsatt att hävda att valfusk förekommit i samband med presidentvalet, vilket inte stöds av bevis.

Joe Biden har enligt valresultatet säkrat 306 elektorer, medan Trump säkrat 232 elektorer bakom sig. I USA krävs att en kandidat vinner 270 elektorer för att vinna presidentvalet.

Torsdagen var första gången efter valdagen den 3 november som Trump ställde upp för att besvara frågor från medier.

När han blev tillfrågad om han kommer att lämna Vita huset ifall elektorerna formellt röstar på Joe Biden, svarade Trump jakande.

– Förstås kommer jag att göra det, självklart. Och det vet ni.

Men Trump tillade att det blir svårt för honom att lämna Vita huset eftersom “det förekommit utbrett valfusk.”

– Det var ett riggat val, på högsta nivå, påstod Trump som stundvis framstod som konfrontativ.

Han avbröt en reporter som framhävde att det saknas belägg för att det förekommit valfusk och kallade reportern för “lättviktare.”

Elektorerna i de olika delstaterna samlas den 14 december för att formellt fastställa valresultatet.

CNN: Trump vill inte säga om han tänker delta i Joe Bidens presidentinstallation

Det är också oklart om Trump kommer att närvara vid Joe Bidens presidentinstallation den 20 januari. Traditionellt brukar en avgående president närvara när efterträdaren svärs in i ämbetet.

Enligt CNN:s Vita huset-korrespondent Kaitlan Collins skulle Trump redan ha fattat ett beslut om saken även om han inte sagt något offentligt.

– Trump berättar inte om han kommer att närvara vid Bidens installation. Han säger sig veta svaret, men vill inte säga, twittrade Collins, som var en av journalisterna på plats i Vita huset igår.

Trump gav i början av veckan klartecken för Joe Biden att inleda övergångsprocessen, men verkar nu missnöjd med situationen, skriver Collins vidare på twitter.

– Jag tycker inte det är korrekt, att han försöker välja sina ministrar, sade Trump enligt Collins.

Joe Biden har den här veckan presenterat flera av sina kandidater till olika regeringsposter. Kandidaterna måste ännu godkännas av senaten i början av nästa år.

Källor: Reuters, AP

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020 om politiken efter Trump

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln