Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Nästan 80 procent av finländarna motsätter sig statligt stöd till pälsfarmer

Från 2020
Farmmink.
Bildtext Majoriteten anser att verksamheten kan fortsätta endast om djurens levnadsförhållanden förbättras avsevärt.
Bild: Yle/Roger Källman

Bara 16 procent skulle låta pälsfarmerna fortsätta med nuvarande villkor, enligt Taloustutkimus undersökning.

Cirka tre av fyra som svarat på Taloustutkimus enkät motsätter statligt stöd till pälsdjursuppfödare, uppger djurrättsorganisationen Animalia.

76 procent av de svarande är helt eller delvis av annan åsikt när det gäller påståendet "Pälsfarmning bör stödas med statliga medel".

- Det här är ett tydligt budskap till regeringen som stött pälsindustrin med miljontals euro. Att backa upp en bransch som befinner sig i politisk och ekonomisk kris med skattepengar är inte förenligt med finländarnas rättskänsla, säger Animalias verksamhetsledare i ett pressmeddelande.

Majoriteten: Avveckla efter övergångsperiod eller förbättra djurens förhållanden avsevärt

Enligt Taloustutkimus undersökning motsätter sig över 70 procent pälsfarmning i nuvarande form och hoppas på näringen avvecklas efter en övergångsperiod, eller anser att verksamheten kan fortsätta endast om djurens levnadsförhållanden förbättras avsevärt.

38 procent av de svarande stödde ett totalförbud. 16 procent skulle låta pälsfarmerna fortsätta med nuvarande villkor.

Enligt Animalias utredning har pälsnäringen fått fem miljoner i statligt understöd i år. Av de tio pälsfarmer som tagit emot understöd av Business Finland har majoriteten varit förlustbringande redan före coronapandemin, uppger organisationen.

Pälsnäringen har också blivit ett samtalsämne i och med coronapandemin. Mutationer av coronaviruset har hittats på europeiska minkfarmer, vilket bland annat lett till omfattade minkavlivningar i Danmark. På grund av coronarisken och folkets attityder vore det på sin plats att sätta punkt för näringen, anser Animalia.

Taloustutkimus undersökte finländarnas attityder i mitten av november. Intervjuerna gjordes bland drygt tusen 15-79 åringar på Fastlandsfinland.