Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

God bnp-tillväxt överraskade ekonomer - "Finlands ekonomi är seg"

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 11:03.
Kontteja pinoissa päällekkäin.
Bildtext Det ekonomiska läget ljusnar 2021, tror ekonomer.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Den finländska ekonomin har försämrats mindre än befarat, visar färska siffror från Statistikcentralen. Bruttonationalprodukten ökade under perioden juli-september med 3,3 procent jämfört med kvartalet innan.

Siffran är överraskande hög - preliminära uppskattningar tydde på en tillväxt på 2,6 procent.

Jämfört med läget för ett år sedan har en nedgång på 2,7 procent ändå skett i totalproduktionen, men också den siffran är bättre än vad ekonomerna hade förutspått.

Den finländska ekonomin är seg

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki säger att dagens siffror är uppmuntrande tecken på att Finlands ekonomi kan stå emot coronapandemin.

- Coronakrisen kommer förhoppningsvis att lätta nästa år då vaccinet når ut till befolkningen. De ekonomiska utmaningarna kommer då igen på lång sikt att gälla den åldrande befolkningen och den låga produktiviteten.

Också Handelsbankens chefsekonom Timo Hirvonen är på samma linje. Den finländska ekonomin har visat sin seghet.

- Nedgången i ekonomin har varit mindre än vi var rädda för, säger Hirvonen. Coronaepidemins andra våg och begränsningarna i Europa dämpar fortfarande en återhämtning av exporten, men de europeiska restriktionerna är lättare nu än i våras.

Konsumenternas förtroende för ekonomin har förbättrats marginellt i november, enligt Statistikcentralen. Finländarna bedömer den egna penningsituationen som utmärkt och många planerar bostadsköp.

Enkät: Pessimism inom näringslivet

Samtidigt visar en enkät som Finlands näringsliv EK har gjort att näringslivets förtroende för ekonomin fortfarande är svagt.

I november har inga tecken på ekonomisk återhämtning iakttagits, visar enkäten. Läget ser ut att försämras - utöver servicesektorn har också byggbranschen och industrin nu problem.