Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarnen i Kronoby får priset Årets fria bildare: "Både studerande och lärare gör ett jättebra jobb"

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 15:37.
En grupp finklädda människor får pris.
Bildtext Kvarnen i Kronoby tar emot priset för årets fria bildare 2020 i Helsingfors. Frän vänster: Martin Näse, Camilla Wiik, Petra Skantsi, Jenny Pulkkinen och rektor Tom Hansén på Kvarnen, samt Marie Granbacka på Bildningsalliansen.
Bild: Bildningsalliansen

Samkommunen Kvarnen i Kronoby har utsetts till årets fria bildare 2020. Kvarnen ordnar bland annat påbyggnadsutbildningen Base Camp som årligen lockar många ungdomar från regionen.

Motiveringen till priset är att Kvarnen med mångsidig verksamhet, bred kompetens och mycket kunnande bidrar till meningsfull och inspirerande bildning och vardag för en bred målgrupp.

Kvarnen upprätthåller både ett medborgarinstitut och en folkhögskola, och är en mångkulturell mötesplats för människor i alla åldrar.

I prismotiveringen sägs det också att Kvarnen har varit en föregångare på många områden inom den fria bildningen och att man alltid är redo att ta sig an nya utmaningar och projekt.

Tom Hansén, rektor för Kvarnen, säger att det känns väldigt bra att få utmärkelsen.

- Både elever och personal gör ett jättebra arbete på skolan och alla verkar trivas. Vi har länge haft "flow" och satsat på skolan både invändigt och utvändigt. Vi har byggt till, renoverat och målat.

På Kvarnen satsar man också mycket på personalen, berättar Tom Hansén.

- Det är väldigt viktigt att personalen trivs, då gör de ett bättre jobb.

Base Camp-linjen får hedersomnämnande

Ett speciellt hedersomnämnande går specifikt till Kvarnens Base Camp-linje och dess lärare.

Påbyggnadsutbildningen (tionde klassen) Base Camp motiverar och leder in ungdomar på rätt spår i livet och blir för många en vändpunkt, heter det i motiveringen.

Tom Hansén håller med om att Base Camp-linjen är väldigt viktig för ungdomarna.

- Den är en framgångssaga, säger han.

Base Camp-linjen drar årligen till sig många ungdomar från regionen som antingen vill höja sina vitsord eller hitta sin väg i livet. Base Camp för de unga ut i skog och mark och ger dem verktyg.

- Många ungdomar mår inte bra och behöver ett mellanår efter grundskolan. Det kan vi erbjuda. Vi har ett jättebra koncept med både friluftsliv och vanlig undervisning, berättar Hansén.

I år har Base Camp-linjen vid Kvarnen 36 studerande.

För två år sedan startade man vid Kvarnen också den första utbildningen som förbereder för studier på Polishögskolan.

Vill lyfta fram den fria bildningen

Priset delades ut i samband med Bildningsalliansens höstmöte på fredagen.

Priset har stiftats av Bildningsalliansen för att lyfta fram det värdefulla bildningsarbete som görs inom den fria bildningen på svenska i Finland.

Bildningsalliansen är en takorganisation för den fria bildningen i Svenskfinland.

Medlemmarna består av de svensk- och tvåspråkiga arbetar- och medborgarinstituten, folkhögskolor, sommaruniversiteten, idrottsinstitut och studiecentralen.

Artikeln uppdaterad den 27 november klockan 15.28 med kommentarer av Tom Hansén.

Diskussion om artikeln