Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Insekter, sand och hetta i intensivvårdstältet i Jemen - finländska läkaren Kariantti Kallio jobbar hårt men är tacksam

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 16:31.
Här hjälps ett litet barn till världen med kejsarsnitt. Sjukhustält i Mocka, Jemen.
Bildtext Här hjälps ett litet barn till världen med kejsarsnitt. Traumasjukhusets operationstält i Mocka, Jemen.
Bild: Agnes Varraine Leca/MSF/Läkare utan gränser

Det fattiga och krigsdrabbade Jemen har problem med rebeller som stjäl mat och bistånd från hjälptransporter så att de verkligt behövande jemeniterna blir utan. Sjukvården har mer eller mindre kollapsat, och bistånd behövs.

Bland annat organisationen Läkare utan gränser (MSF) gör stora insatser för att hjälpa vårdbehövande människor i Jemen.

Anestesiläkaren Kariantti Kallio jobbade under hösten för MSF i Jemen. Han har nyligen återvänt till Finland för en tid.

Här är anestesiläkaren Kariantti Kallio på väg ut i världen än en gång.
Bildtext Här är anestesiläkaren Kariantti Kallio på väg ut i världen än en gång.
Bild: Läkare utan gränser

För Kallio är jobbet som läkare i Jemen helt rätt. Han säger att han redan som ung var intresserad av människor som reste iväg till krisområden, och att han som färdigutbildad läkare visste att det var i sådana områden han ville jobba.

- När alla springer iväg bort från platser där det sker hemskheter så vill jag ta mig just dit, säger Kallio.

Kallio arbetade under hösten på ett traumasjukhus i staden Mocka som ligger på Jemens västkust - mellan havet och öknen.

- En oerhört vacker miljö, säger Kallio.

Jemen har länge plågats av ett inbördeskrig som har tärt svårt på invånarna och infrastrukturen. Landet hotas dessutom av en svältkatastrof.

Man kan ju inte rangordna kriser, men den humanitära krisen i Jemen är nog verkligen svår

― Kariantti Kallio

Kariantti Kallio konstaterar ändå att livet i en del områden där är ganska normalt - eller att människor helt enkelt måste försöka leva ett liv som på något sätt är normalt trots kriget, hungern och eländet.

Han säger att han under sina år som läkare i krisområden nog har sett mycket, men att läget i Jemen hör till de värsta.

- Man kan ju inte rangordna kriser, men den humanitära krisen i Jemen är nog verkligen svår.

Fronten ligger bara några tiotals kilometer från Mocka.

Läkare utan gränsers tältsjukhus i Mocka, Jemen.
Bildtext Tältsjukhuset i Mocka
Bild: Agnes Varraine Leca/MSF/Läkare utan gränser

Jobbar i 42 graders hetta med sand som flyger omkring

Hjälpbehovet är stort, och läkarna jobbar i 42 graders hetta på ett sjukhus som till största delen har byggts upp av tält.

Det är hett och fuktigt, och sanden blåser oavbrutet omkring överallt. Mängden patienter är stor, och sjukvårdstälten knakar bokstavligen i fogarna.

- Utöver hettan och de knappa resurserna måste läkarna också kämpa mot insekter som söker sig till operationssalen och intensivvårdsavdelningen inne i tälten, konstaterar Kallio som ändå är glad över det ventilationssystem som de har i operationssalen.

Intensivvårdsavdelningen på tältsjukhuset i staden Mocka i Jemen
Bildtext Intensivvårdsavdelningen på tältsjukhuset i staden Mocka i Jemen
Bild: Läkare utan gränser

Patienter med krigsskador men också en hel del civila

Den största delen av patienterna har krigsskador som skottsår, och skador efter minor och bombexplosioner.

Sjukhuset tar också emot en hel del civila som hamnat i korseld eller som råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt då till exempel en mina har exploderat.

Många får vård för sent

Ett av problemen i en krigs- och kriszon är att många får vård för sent då skadorna inte längre kan behandlas på rätt sätt. Kallio nämner till exempel gravida kvinnor med förlossningskomplikationer som inte vågar röra sig i krisområdena.

Han påpekar att de knappa resurserna på sjukhuset betyder att patienter inte alltid kan få den vård som ett bättre utrustat sjukhus lätt kunde ge dem.

- Det handlar om patienter som i vanliga fall skulle klara sig men som nu inte gör det eftersom utrustningen inte räcker till. Det här ser man överallt i krisområden och det är mycket tungt för en läkare att vara med om det, säger Kallio.

En patient som vårdas på tältsjukhuset i Mocka, Jemen.
Bildtext En liten patient som vårdas på tältsjukhuset i Mocka, Jemen.
Bild: Agnes Varraine Leca/MSF/Läkare utan gränser

Amarah, 5, skadades av en landmina 1.12.2019 då hon och några vänner var ute och lekte bland fåren på en äng  i Dubba i distriktet Mocka. Amarah hade fått syn på ett föremål med siffror och tog tag i det varvid minan exploderade. En pojke dog och fyra andra barn skadades. Hon fördes från ängen på en åsnerygg och sedan vidare med bil i en timme till ett militärsjukhus i Mocka. Där togs hon om hand av Läkare utan gränser. Amarah hade skador i ansiktet, magen, benet och hon blev opererad på sjukhuset.

"Läkare utan gränser har stor betydelse"

Sveriges Radios korrespondent Johan Mathias Sommarström anser att organisationen Läkare utan gränser har enorm betydelse i ett land som Jemen. Han har själv sett flera av deras tältsjukhus, och prisar dem för att de fungerar så bra - speciellt i fråga om professionell akut traumavård.

Också Sommarström säger att läget i Jemen nog är mycket svårt, och att läget tyvärr nu har förvärrats under pandemin.

- Omvärlden vilja att bistå och skänka hjälp till Jemen har faktiskt blivit sämre och därför har också svälten i Jemen förvärrats.

Långt över 20 miljoner människor runt om i hela Jemen behöver nu hjälp för att över huvud taget klara av sin vardag. De allra flesta finns i de norra delarna som kontrolleras av huthirebellerna.

- Rebellerna har anklagats för att roffa åt sig mattransporter för att sedan sälja maten på sina marknader för att få pengar till vapen och andra förnödenheter, i stället för att hjälpen skulle gå till folket.

De hjälptransporter som rullar fram i landet stoppas ofta och lasten beslagtas

Sommarström säger också att svälten nu förvärras, särskilt i de norra delarna men också i områden kring hamnstaden Aden i söder.

- Framför allt drabbar det små barn och väldigt unga personer. Dels är det svårt att få tag på mat, och om man får tag på mat är den så dyr att man inte har råd att köpa den. Dessutom når inte maten fram i den omfattning det skulle behövas. De hjälptransporter som rullar fram i landet stoppas ofta och lasten beslagtas.

Alla engagerar sig i sitt jobb på ett enastående sätt. Det är ett stort privilegium och en ära att få arbeta med de här människorna.

― Anestesiläkaren Kariantti Kallio om sitt arbete på tältsjukhuset i Jemen

Den finländska anestesiläkaren Kariantti Kallio säger att det finns mycket positivt i mötena med patienter och kolleger. Han nämner en ung pojke med amputerad stortå.

- Han var så modig och pratsam. Han talade bara arabiska vilket jag inte kan. Men vi kommunicerade varje dag, och honom glömmer jag inte. Där måste han ligga bredvid alla dessa svårt krigsskadade män. Det är ju inte rätt miljö för en så ung person. Men han var duktig.

Kallio beskriver känslan då man som läkare får sända hem en botad patient som så länge har längtat efter att få träffa sin familj. Enligt honom sätter sådant en guldkant på läkarens tillvaro.

Kallio lovprisar också stämningen i arbetsteamet. Samarbetet mellan lokala och utländska läkare är enligt Kallio mycket givande, och alla engagerar sig totalt i sitt jobb. Han säger att han ser det som ett stort privilegium och en ära att få arbeta med de här personerna.

- Här behöver man faktiskt inte fråga sig om man av rätt orsak är på rätt plats.

Kariantti Kallio med sin läkarkollega Karim i Jemen
Bildtext Kariantti Kallio tillsammans med sin läkarkollega Karim vid tältsjukhuset i Jemen. Kallio ger samarbetet mellan lokala och internationella läkare mycket gott betyg.
Bild: Läkare utan gränser
Jemen
Bildtext Mocka är en liten hamnstad vid Röda havet, Fram till 1800-talet var Mocka en betydande exporthamn, mest känd för sin kaffeexport.
Bild: Läkare utan gränser

Diskussion om artikeln