Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sturgeon vill se en ny folkomröstning om Skottlands självständighet - kanske redan nästa år

Från 2020
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon fotograferad i regionalparlamentet i Edinburg igår, den 26 november.
Bildtext Skottlands försteminister Nicola Sturgeon fotograferad i regionalparlamentet i Edinburg igår, den 26 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon anser att skottarna borde få en ny chans att rösta om självständighet under den tidigare delen av nästa parlamenstperiod. Den mandatperioden börjar efter valet i maj nästa år.

- Folkomröstningen borde äga rum under den tidigare delen av parlamentsperioden av en hel rad orsaker, sade Sturgeon enligt nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till BBC.

Nästa regionala val i Skottland hålls i maj nästa år och det skotska parlamentets mandatperiod sträcker sig mellan 2021 och 2026.

Sturgeon leder ju också det skotska nationalistpartiet Scottish National Party (SNP). I en intervju till BBC inför veckoslutets partikonferens, verkar hon ändå inte insistera på att folkomröstningen måste hållas redan nästa år. Det gör en del av partiets ledarskikt.

I intervjun säger hon att hon just nu måste prioritera coronapandemin.

- Landets hälsa och välmående ligger på mitt ansvar och jag är mycket fokuserad på att styra det genom pandemin, säger Sturgeon.

Alla de senaste opinionsmätningarna pekar på en majoritet för självständighet

Väljarna i Skottland röstade nej till självständighet i folkomröstningen 2014. Då röstade 55,3 procent mot självständighet och 44,7 procent för.

Skottarnas stöd för självständighet ökade markant efter att Storbritannien röstade för att lämna EU. Det var ett beslut som majoriteten av skottarna motsatte sig. En majoritet av skottarna har också varit kritiska mot den brittiska regeringens hantering av coronapandemin.

De senaste 14 opinionsmätningarna har pekat på en majoritet för skotsk självständighet. Mellan 51-59 procent har stött självständighet i mätningarna. Men opinionen gällande den här frågan har visat sig vara rätt rörlig under de senaste åren.

SNP väntas klara sig bra i valet i maj. Partiet kommer att tolka en valseger som ett klartecken från väljarna för en ny folkomröstning.

En ny folkomröstning om självständighet förutsätter egentligen tillstånd från den brittiska regeringen. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har, precis som sin företrädare Theresa May, avvisat Sturgeons krav på en ny folkomröstning.

Enligt dem är det här en fråga som man tar ställning till bara "en gång per generation" och det kommer alltså inte att ske inom den närmaste framtiden. En valseger för Sturgeon och SNP i valet i maj komplicerar ändå den brittiska regeringens position.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln