Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

God save the Queen - Ellen Strömberg listar de bästa och värsta karaktärerna i The Crown säsong fyra

Från 2020
Författaren Ellen Strömberg
Bildtext I senaste avsnittet av podden Sällskapet berättar Ellen Strömberg om sin kunglighetsbesatthet, ger tips på böcker om Diana och berättar vem av kungligheterna hon helst skulle hångla med.
Bild: Schildts & Söderströms/Eva Lingon

Är det bara mina flöden eller är alla besatta av engelska kungahuset just nu? Orsaken är ju givetvis fjärde säsongen av Netflix påkostade och populära serie The Crown som släppte sin fjärde säsong för ett par veckor sen.

Serien följer Elizabeth den andras tid vid makten och börjar i en efterkrigstid där den nygifta och unga Elizabeth hastigt och oväntat blir drottning. När fjärde säsongen nu lanseras har vi hunnit fram till slutet av sjuttiotalet och den här säsongen har kanske varit extra efterlängtad, eftersom en viss Diana Spencer introduceras i rollistan för första gången.

Jag kan inte politiskt försvara monarkins roll i ett modernt land, men skit i det. Jag är uppfödd på en stadig diet bestående av Svensk damtidning och har pinsamt passionerade åsikter om de flesta europeiska kungahus.

The Crown är dessutom - rojalist eller ej - det bästa jag sett på tv på länge.

Och i den här futtiga lilla tiden vi lever i där allt är osäkert, allt man trott på har lösts upp och revolution låter mer som ett hot än ett löfte - är det inte lite skönt ändå att samlas kring något pampigt, storslaget och iklädd matchande dräktjacka och kjol?

Jag tänkte väl det. Därför presenterar jag nu, utan mera introduktion, den slutgiltiga och kompletta listan på bästa och värsta karaktärer i The Crown säsong fyra.

1. Lady Di

Vad kan man säga som inte redan är sagt? En ikon. I hennes humanitära arbete, i sättet hon förnyade kungligheters roll på 80- och 90-talet och förstås, rent modemässigt. Emma Corrin som spelar Lady Di gör det väl, trots att det är ett svårt uppdrag. Även om man så klart lider med den unga prinsessan i hennes dödsdömda äktenskap gör The Crown inte misstaget att göra Diana till enbart ett helgon. Man förstår även Charles frustration med henne. Lite i alla fall.

2. Prins Charles

I tidigare säsonger har Charles väckt min sympati och jag har förvånats över hur lite jag egentligen vetat om honom som person - förutom det att han gifte sig med nån han inte älskade. Men nu, i relation till Diana blir det allt svårare att sympatisera med honom. Ingen i The Crown tillåts vara enbart skurk eller hjälte och visst förstår man på något plan att det är två som lider i äktenskapet mellan prinsen och prinsessan av Wales, men det är svårt att vinna över Diana.

En ung man i mörk tröja i skogsmiljö tittar leende ner förbi kameran.
Bildtext Prince Charles, spelad av Josh O´Connor.
Bild: Des Willie / Netflix

3. Margaret Thatcher

Det ska sägas: Thatcher är sannerligen ingen idol för mig. Hon var en kallhamrad och hjärtlös haj, och det hjälper tyvärr inte att hon var en kvinnlig sådan. Jag vägrar girlboss:a henne. Men. När Gillian Anderson spelar henne som hon gör, får även jag lust att hovniga det djupaste jag kan inför Thatcher the Milk Snatcher och värdigt och hest väsa fram: ma’am. Vi trodde alla Diana skulle skina starkast i den här säsongen, men det är Thatcher som är stjärnan. Hur blev det så?

4. Prins Philip

Det grundar sig säkert i något djupt liggande självskadebeteende, men jag dras till arrogans. Philip Mountbatten, hertig av Edinburgh, är den mest arroganta av dem alla. Kanske för att han som utböling i familjen har ett annat behov att hävda sig. Kanske är det frustrationen, kanske är det glimtarna av värme och humor, kanske det är hela tragiska familjehistorien med apelsinlådor, nunnor och nazister eller kanske är det bara jag som borde gå i terapi men blir man inte lite knäsvag varje gång Philip är med i rutan? Tyvärr är han lite mer resignerad i denna säsong, men ändå.

Närbild av en man i smoking. I bakgrunden en vit vägg med förgylld panel.
Bildtext Prins Philip, spelad av Tobias Menzies.
Bild: Des Willie / Netflix

5. Prinsessan Anne

Älskar henne, av precis samma anledning som jag älskar Prince Philip. Det övermåttan arroganta sättet och förmågan att prata ur mungipan. Hittills har tyvärr Anne fått stå lite endimensionellt avbildad bredvid sin mångfacettterade bror Charles, men däri ligger också dynamiken mellan de två. Får mig att vilja binda en brunmurrig Hermes-scarf runt huvudet och teckna en prenumeration på Horse & Hound.

6. Prinsessan Margaret

I säsong fyra har sorgesystern Margaret fått sätta sig i baksätet till förmån för den yngre generationens skandaler och det är synd, hon har varit min speciella favorit genom serien tills nu. Men fortsättningsvis finns det ingen som gör looken “sorgsen och vinglig i kaftan och klackar bredvid en pool”. Som en Lana del Ray-video.

På bilden syns skådespelaren Helena Bonham Carter som spelar i tv-serien The Crown.
Bildtext Prinsessan Margaret, spelad avHelena Bonham Carter.
Bild: Netflix/Sophie Mutevelian

7. Drottningmodern

Hon är nöjd så länge hon får sitta i ett hörn med en drink. Jag är lika nöjd att ha henne där.

8. Prins Edward

Vem? Varken i serien eller i verkliga livet har earlen av Wessex lämnat några bestående intryck.

9. Prins Andrew

Charmig, på det där sättet svin är som vet att de kommer undan. I verkligheten har hertigen av York dragit sig tillbaka från sina kungliga plikter efter hela Epstein-härvan. Tydligen kommer inte svin undan med allt.

Utom tävlan: Drottning Elizabeth II

Navet som hela hjulet snurrar kring. Lillybeth är äldre, tröttare, mer avslappnad och mjukare i den här säsongen - på gott och ont. Fortsättningsvis funkar hon mest som en yta för de andra att studsa sina bollar emot. Kanske är hon, precis som hennes abdikerande farbror beskyllde henne för, utan personlighet, kanske är hon upphöjd över allt det mänskliga av hennes gudomliga ämbete. Oavsett så fungerar hennes ögon väl att betrakta spektaklet igenom.

Olivia Colman som spelar drottning Elizabeth sitter i en antik soffa i en vacker salong med två av sina Corgis intill sig.
Bildtext Drottning Elizabeth II, spelad av Olivia Colman.
Bild: Sophie Mutevelian / Netflix