Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Både Borgå och Lovisa ska få nya apotek - var de placeras är ännu öppet

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 09:37.
Kunder i ett apotek
Bildtext Det finns tillräckligt kundunderlag i både Borgå och Lovisa för ett nytt apotek (Illustrerande arkivbild)
Bild: Luca Zerrano / EPA

Var ska de nya apoteken i Lovisa och Borgå placeras? Det funderar som bäst de apotekare på som valts att starta apoteken. Ännu är de försiktiga att yppa något om sina planer eftersom besvärstiden ännu pågår.

Lovisa ska få sitt andra och tredje apotek och Borgå sitt femte. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) beviljade loven den 28 oktober respektive 25 november.

Det nya apoteket i Lovisa kommer att öppnas av provisor Mikko Tainio, som idag arbetar som provisor i ett av de två apoteken i Kervo.

- Tillstånden kommer alltid som en överraskning. Vi apotekare får aldrig veta något på förhand, så i går (26.11) kunde jag läsa på Fimeas webbplats att jag beviljats tillstånd, säger Tainio.

Ännu har inte beslutet vunnit laga kraft. Besvärstiden är en månad lång, så Tainio är försiktig med att uttala sig alltför vidlyftigt om sina framtidsplaner.

- Om dessutom beslutet överklagas går det ännu längre tid, säger Tainio.

Dessutom har Apoteket Kronans apotekare fått tillstånd att öppna en filial i Pernå.

Apoteket i Lovisa centrum
Bildtext Det enda apoteket i Lovisa idag, apoteket Kronan, finns på Mannerheimgatan.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Ett apotek med låg tröskel

Arbetet med att starta apoteket börjar med att kartlägga lokal- och finansieringsfrågorna. De kan man fundera över trots att besvärstiden pågår.

- Det är med de frågorna vi startar. Visserligen har jag redan en del tankar och jag har också besökt Lovisa för att kolla läget. Eftersom det redan finns ett apotek i Lovisa är ju situationen lite speciell, säger Tainio.

Provisor Mikko Tainio har arbetat länge i branschen och har redan nu visioner om hurudant apotek han önskar sig.

Var det skulle finnas vill han däremot inte ännu gå in på.

- Jag vill förstås vara tillgänglig för människor, så jag utgår ifrån var människor rör sig och var de kunde tänkas besöka ett apotek. Det är utgångspunkten, säger Tainio.

Också då det gäller öppettider gäller det att tillmötesgå invånarna på bästa sätt.

- Jag tänker mig ett apotek med låg tröskel dit det är lätt att komma, visionerar Tainio.

Varje apotek har sin kundkrets

Vilka visioner har då provisor Nina Isonen-Sjölund för det femte apoteket i Borgå.

Isonen-Sjölund arbetar nu på ett apotek i Gröndal i Esbo. Eftersom besvärstiden ännu pågår, är också hon försiktig med att uttala sig om sina visioner.

- Nästa vecka klarnar det om någon besvärat sig, så efter det kan jag sätta igång med planerna på allvar, men för tillfället kan jag inte yppa så mycket, säger Isonen-Sjölund.

Borgå har ju redan fyra apotek. Tror du att kunderna räcker för ännu ett femte?

- Det är ju myndigheterna som har bestämt att det ska finnas ett femte apotek i Borgå och jag är ivrig att börja. Jag litar på att varje apotek har sin egen kundkrets, säger Isonen-Sjölund.

K Supermarket i Östermalm i Borgå 09.08.17
Bildtext Det är definitivt. Det blir inget apotek i K-supermarketen i Östermalm.
Bild: Yle/Stefan Härus

Intresset för K-supermarketen i Östermalm finns kvar

Två av apoteken i Borgå finns i Näse, ett i centrum och ett i Vårberga. Dessutom finns det i Gammelbacka en liten filial eller ett sidoapotek.

Ett femte apotek har rätt länge funnits i Fimeas framtidsplaner. Borgåborna skulle gärna se att det nya apoteket skulle placeras i stadsdelen Östermalm.

En tid nämndes den nya K-supermarketen i Östermalm som ett alternativ och länge stod en lokal i fastigheten tillgänglig.

Nu när ett nytt apotek äntligen är på gång, kan inte längre den fastigheten komma i fråga.

- Jag kan svara helt ärligt, att det tåget har redan gått. Vi försökte få ett apotek till fastigheten och vi höll länge en lokal tom, men när det dröjde så hyrdes den tomma lokalen ut till en hamburgerrestaurang istället, säger köpman Jani Heinänen.

Efter det har tre apotekare hört av sig men just nu finns det inte lediga lokaler i fastigheten.

- Det verkar finnas ett speciellt intresse för just Montörsvägen. Jag har informerat de apotekare som tagit kontakt att de bör kolla med fastigheterna i grannskapet istället, säger Heinänen.

Måste inte finnas i en livsmedelsaffär

Heinänen hoppas nu att Östermalm äntligen ska få ett apotek eftersom området har utvecklats till en stadsdel med koncentrerat affärsutbud.

- Jag tycker att ett apotek inte nödvändigtvis behöver finnas under samma tak som en livsmedelsaffär, så jag har tipsat de apotekare som tagit kontakt om andra alternativ, säger Heinänen.

Heinänen har bland annat tipsat om den fastighet som finns mitt emot livsmedelsaffären.

- Företaget som har den fastigheten har en ny affärsfastighet i Kungsporten, så det kunde vara en möjlighet, säger Heinänen.

Enligt Heinänen skulle det vara en win-win-situation för både kunder och affärsidkare på området om Östermalm skulle få ett apotek.

Apoteket utifrån.
Bildtext I centrum av Borgå finns det ett apotek (Bildens Nya apoteket). Finns det kundunderlag för ytterligare ett?
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Apotekarna väljer plats - inte Fimea

Varför ingenting hände då köpman Jani Heinänen hade en tom lokal i beredskap för ett apotek, vill han inte gå in på.

- Det vill jag inte tala om i media. Felet var nog inte hos Fimea, (Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, som beviljar bland annat apotekslov) utan det var andra aktörer som förorsakade att det gick som det gick, säger Heinänen.

Heinänen säger att han inte är målsägande i fallet eftersom han enbart är köpman och inte äger fastigheten. Det gör Kesko.

- Visserligen väger mitt ord tungt då det gäller uthyrningen av de lokaler som finns i fastigheten, men eftersom jag inte äger fastigheten vill jag inte för offentligheten ge inblick i detaljer och bakgrund, säger Heinänen.

Nästa vecka (30.11 - 6.12) går besvärstiden ut för det nya Borgåapoteket. Om inga besvär kommit in, är det fritt fram för Nina Isonen-Sjölund att etablera verksamhet.

Fimea har inga önskemål eller kriterier för var apoteket kan öppnas. Det valet ligger helt hos den nya apotekaren.

Det samma gäller för det nya apoteket i Lovisa. I det fallet går besvärstiden ut strax före årsskiftet.

Artikeln uppdaterad 1.12.2020 kl. 9.37. En mening om att Apoteket Kronan får öppna en filial i Lovisa lades till.

Diskussion om artikeln