Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finnkino stänger biograferna i huvudstadsregionen och Lahtis - Svenska Teatern ställer in föreställningar

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 15:50.
Finnkino kuvapalatsin julkisivu Kaisaniemenkadulla.
Bildtext Finnkino på Kajsaniemigatan i Helsingfors hör till de salonger som stängs
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Finnkino ställer tillfälligt in alla filmföreställningar i huvudstadsregionen och Lahtis som ett resultat av de strängare coronarestriktionerna. I Helsingfors ställs teaterföreställningar och den populära Tomasmarknaden in av samma skäl.

Det går fortfarande att se film på biograf på annat håll i landet men de allmänna hygien- och avståndsreglerna gäller, säger Finnkino i ett pressmeddelande.

I huvudstadsregionen gäller stängningen biografsalongerna i Tennispalatset, Kinopalatset, Itis, Maxim, Omena, Sello och Flamingo. Filmföreställningarna ställs in mellan den 30 november och den 18 december.

I Kuvapalatsi i Lahtis ligger föreställningarna nere från den 30 november till den 14 december.

- Vår personals välmående är viktig för oss. Vi är ändå redo att öppna biograferna så snart det är möjligt. Vi hoppas att restriktionerna gör det möjligt att öppna salongerna igen till jul, säger Finnkinos kommersiella chef Hannele Wolf-Mannila.

Giltighetstiden för de seriebiljetter som förfaller förlängs till den 31 januari 2021.

Teaterföreställningar, julmarknader drabbas

På fredagen kom också beskedet att Svenska Teatern och Nationalteatern (Kansallisteatteri) i Helsingfors ställer in alla föreställningar under stora delar av slutet av året, som en följd av coronakoordineringsgruppens rekommendationer.

Svenska Teatern håller stängt mellan den 27 november och den 20 december. De som löst in biljetter kommer att kontaktas, säger teatern.

På bilden syns skådespelarna Josefin Silén, Anna Kettunen, Denny Lekström och Aron Nyman i Svenska Teaterns musikal Mary Poppins..
Bildtext Scen ur Mary Poppins på Svenska Teatern
Bild: Cata Portin

Nationalteatern meddelar att man förlänger stoppet från tre veckor till att gälla hela slutet av året. Totalt ställs 77 föreställningar in.

I sitt pressmeddelande säger teatern att läget efter årsskiftet är helt öppet.

Radions symfoniorkester RSO annullerar likaså sina uppträdanden i Musikhuset i Helsingfors under resten av året. Konserterna visas bara på Yles kanaler.

De som köpt biljetter till konserterna får pengarna tillbaka.

Ingen Tomasmarknad i år

Det populära julevenemanget Tomasmarknaden på Senatstorget i Helsingfors ställs också in i år.

Marknaden engagerar hundratals olika aktörer och kräver ett omfattande förhandsarbete. Alla underleverantörer kommer att ersättas, säger Evenemangsstiftelsen i sitt pressmeddelande.

– Stiftelsen högaktar det arbete som redan har gjorts för årets Tomasmarknad. Alla kostnader som redan har uppstått kommer att ersättas. Totalt handlar det om en förlust på 200 000 euro.

Julgubben vinkar framför en stor julgran och domkyrkan i Helsingfors.
Bildtext Julgubben brukar besöka Tomasmarknaden varje år
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Diskussion om artikeln