Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Med dina julklappar vi dig vill hjälpa, eller åtminstone inte stjälpa” – skicka in ditt önskemål och vi bjuder på julrim

Från 2020
Kike är utklädd till jultomten som delar ut gåvor till Jens och Jenny prydda i tomteluvor.
Bildtext Kike Bertell, Jens Berg och Jenny Sylvin skriver rim i Vega lördagen den 19 december. Berätta vilken julklapp du vill ha hjälp att rimma till!
Bild: Barbro Ahlstedt

Har du svårt att hitta på rim för årets julklappar? Eller kanske du bara saknar inspiration? Skicka in dina önskemål till oss och få svar i Yle Vega på lördagen.

Det är språkpodden Näst sista ordets radarpar Jens Berg och språkexperten Jenny Sylvin som gästar programledaren Kike Bertell i Vega lördag.

Tillsammans håller de alla tre rimverkstad kl 9-12 på lördagen den 19 december.

Nivån kommer dessutom att vara avsevärt högre än nivån på rubrikrimmet.

– Det är en stor ära. Jag märker att jag redan nu har börjat rimma i min skalle när jag är ute och promenerar. Jag är mest rädd för att jag ska gå över någon form av gräns för vad man får säga och inte säga i radion. Ibland är mina rim inte riktigt rumsrena, säger Jens Berg om uppdraget.

Både han och Jenny är stora beundrare av att både skriva och få julrim.

– I min familj är det mest pappa som har rimmat och juklappsutdelningen tar alltid en evighet hos oss, säger Jenny.

– Jag fullständigt älskar julrim! Jag brukar börja med mina rim redan vid lillajul när jag gömmer småpaket till barnen. "Pappa, jag är nu 20 år", sa den äldsta sonen i år. Men jag tror ju att de trots allt uppskattar det, berättar Jens.

–Jag skriver också gärna bara jag har tid. Vanligtvis går det ändå så att de första julklapparna blir vackert paketerade och får långa rim, men dagen före julafton får jag sedan stressa med resten så det blir hafsverk, säger Jenny.

Avfallshanterare, grisöron eller dyngspridare - utmaningar är roliga

Nu har du chansen att slippa hafsverk för din egen del. Du kan skicka in vilken gåva eller pryl du behöver hjälp med att rimma till.

Ju mer information du kan ge om gåvan eller sammanhanget, desto bättre rim kan du förvänta dig.

– En gång har jag, i rimradion, rimmat till en dyngspridare och en annan gång till grisöron till hunden i en judisk familj. Ju mer specifik och knäpp gåva, desto roligare brukar rimmen bli. Det är svårare att rimma till rätt allmänna gåvor – till exempel en bok som man inte vet så mycket om. Med bra information om givaren och mottagaren och deras relation är det lättare att hitta en ingång till rimmet, säger Jenny.

Vad är det svåraste ni kan tänka er att försöka rimma till?

– Bokashi (en slags bioavfallshanterare, red.anm.). Men min pappas bravur var nödrim. Det hörde till konceptet att han till exempel kombinerade hockeyklubba med granstubba. Så jag är beredd, säger Jens.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Diskussion om artikeln