Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko: Jag avgår när den nya konstitutionen har antagits

Från 2020
Uppdaterad 27.11.2020 16:34.
Aleksandr Lukasjenko segrade i presidentvalet 11.10.2015.
Bildtext Lukasjenko har varit president sedan år 1994.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Belarus hårt pressade president Alexandr Lukasjenko kommer att avgå när landet har fått ny grundlag. Han kom med beskedet i dag i en intervju för den belarusiska nyhetsbyrån Belta.

– Jag kommer inte att vara president under en ny konstitution, säger Lukasjenko.

Han nämner ändå ingenting om när det här exakt skulle ske, men betonar vikten av ändringar i grundlagen.

Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år, och sedan det senaste presidentvalet i augusti har Belarus skakats av protester efter att han hävdade att han vunnit valet med över 80 procent av rösterna.

Sedan valet har tiotusentals belarusier demonstrerat varje vecka mot Lukasjenko och krävt hans avgång.

Tusentals demonstranter har gripits i samband med protesterna, och flera har vittnat om övervåld från säkerhetsstyrkornas sida.

Bland dem som gripits finns allt från studerande till journalister och pensionärer. De flesta har frigivits rätt snabbt, men i stort sett alla oppositionspolitiker har antingen flytt landet eller fängslats.

Lukasjenko har tidigare antytt att han kan komma att lämna sin post, men har inte specificerat hur eller när det kunde ske.

Stärker Ryssland sitt grepp om Belarus?

Ryssland har uppmanat Lukajenko att reformera grundlagen. Enligt många bedömare är Ryssland egentligen ute efter att utöka Moskvas inflytande över Belarus genom grundlagsförändringarna.

Den politiska relationen mellan president Vladimir Putin och Lukasjenko varit sval och konfliktfylld under de senaste fem åren, men samtidigt har Kremls ansträngningar för att skapa en union med Belarus fortsatt.

Putin har upprepade gånger talat om behovet av grundlagsreform i Belarus. Det har av många tolkats som ett försök av Putin att försvaga Lukasjenkos diktatoriska fullmakter för att senare försöka ersätta honom med en mer lojal och pålitlig kandidat.

Läs mer: Putin till Lukasjenko: Du har mitt fulla stöd

Kreml har öppet visat sitt stöd för Lukasjenko under flera tillfällen. Senast i går träffade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov både Lukasjenko och sin belarusiske kollega Vladimir Makei i Minsk.

Då var budskapet att länderna fortsätter att stärka sitt samarbete, och att de fördömer västs attityd gentemot Belarus och demonstrationerna, som de kallar för inrikespolitiska angelägenheter.

I september gav Putin ett lån på 1,3 miljarder euro åt Belarus, och vad Lukasjenko erbjöd i utbyte är inte offentliggjort. Möjligtvis handlar det om andelar i belarusiska bolag.

Källor: Reuters, Tass