Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Paavo Väyrynen stjäl igen uppmärksamheten inom Centern

Från 2020
Kommentatorns bild mot bakgrund av en leende Paavo Väyrynen.

Ett stort intresse riktas mot Centerns partifullmäktige under veckoslutet. Paavo Väyrynens möjliga comeback i partiledningen i egenskap av ordförande för Centerns svenska distrikt innehåller många vändningar, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Vanligtvis brukar valet av medlemmar i partistyrelsen inte orsaka stor uppståndelse. Denna gång får Centern finna sig i att intresset riktas mot partiveteranen Paavo Väyrynens möjliga comeback.

Väyrynen har valts till ordförande för det svenska distriktet. Därmed ska han också vara berättigad till en plats i partistyrelsen, som utses på partifullmäktiges möte.

Frågan är intressant av två orsaker. Väyrynen själv är en evighetsmaskin som väcker känslor oberoende av vad han gör (och han gör mycket).

Det svenska distriktets roll är också omdebatterad.

Svenska distriktet har varit ett rött skynke för partiledningen

Centerns svenska distrikt har redan länge varit ett rött skynke för partiledningen. Mycket har kretsat kring partiaktivisten Peter Albäck.

Det är en underdrift att säga att gräl har förekommit. Centerns svenska distrikt berövades för några år sedan sitt verksamhetsstöd och ett initiativ om att distriktet ska sparkas ur partiet har gjorts.

Tidningen Suomenmaa skrev nyligen en utförlig artikel om saken. Mindre smickrande referat om mötesrutiner, ledarskapet och språkbruk förekom.

Partisekreterare Riikka Pirkkalainen meddelar till Svenska Yle att initiativet gällande det svenska distriktet behandlas på partistyrelsens möte på fredag. "Då fattas beslut om hur man går vidare med frågan”, enligt henne.

Partiet deltar inte i spekulationer om utgången

Paavo Väyrynen är som person minst lika intressant som långdansen kring Centerns svenska distrikt.

Väyrynen har en lång karriär inom Centern bakom sig med många tunga poster. De senaste åren har det närmast blivit gräl, grundande av konkurrerande partier och rörelser samt oklarhet kring medlemskapet i moderpartiet.

Partiordförande Annika Saarikko rapporteras ha diskuterat den senaste tidens vändningar med Väyrynen.

Enligt Riikka Pirkkalainen tar partiet inte ställning till några spekulationer. Medlemmarna i partistyrelsen väljs på söndag och Väyrynen är det svenska distriktets kandidat.

Yngre än Joe Biden

Vad tillför då Paavo Väyrynen Centern och vad kan Centern vänta sig av honom? Någon osynlig medlem i partistyrelsen som snällt tar order uppifrån lär Väyrynen inte bli.

Det är ingen hemlighet att han vill rädda Centern och föra in partiet på rätt spår. Han har fortfarande sina anhängare och han representerar en falang som känt sig utfryst de senaste åren.

Alla är inte glada, då Väyrynen upplevs ha motarbetat Centern. Huruvida det går att skapa en kompromiss mellan partiledningens och Väyrynens syn på den planerade rollen är också av intresse.

Väyrynen är förövrigt yngre än USA:s nyvalde president Joe Biden, som är 78. Nästa presidentval i Finland äger rum 2024.

Diskussion om artikeln