Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksei Navalnyj i EU-parlamentet: Inför personliga sanktioner mot oligarkerna

Från 2020
Aleksei Navalnyj på en storbildskärm i ett tomt europaprlament.
Bildtext Aleksei Navalyj deltog via videolänk.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj höjde sin politiska status rejält när han idag talade inför EU-parlamentets utrikesutskott. På agendan stod den politiska och sociala utvecklingen i Ryssland.

- Så länge Putins oligarker kan ankra sina lyxbåtar var som helst i Europa är det ingen i Moskva som tar era sanktioner på allvar, sa Aleksej Navalnyj i dag när han briefade EU-parlamentets utrikesutskott.

- EU måste vara trogen sina demokratiska principer och hindra oligarkerna att fritt använda sina stulna pengar i vilket europeiskt land som helst, fortsatte han.

Mötet hölls på distans och förutom Navalnyj hördes tre andra ryska oppositionspolitiker: Vladimir Kara-Murza, Vladimir Milov och Ilja Jasjin.

Diskussionen kretsade till stor del kring vilka åtgärder EU bör ta till för att främja en demokratisk utveckling i Ryssland.
Navalnyj betonade att sanktionspolitiken måste förändras.

- Det ryska folket har svårt att acceptera allmänna ekonomiska sanktioner då de drabbar vardagen, men riktade sanktioner mot korrupta oligarker applåderas av alla, menade han.

EU bör bli mer resolut

De fyra oppositionspolitikerna var eniga om att EU bör arbeta fram en liknande mekanism som USA använder i Magnitskij-lagen.
Lagen är uppkallad efter juristen Sergej Magnitskij som misshandlades till döds i ett ryskt fängelse 2009. Lagen gör det möjligt för amerikanska myndigheter att införa sanktioner mot ryska tjänstemän och oligarker med koppling till mordet.

- I den här frågan borde EU vara mindre formell och agera snabbare, menade Navalnyj.

En liknande lag är under arbete i EU-kommissionen. Senast i september meddelade ordföranden Ursula von der Leyen att kommissionens mål är att introducera en Magnitskij-lag.

Dagens briefing tas med all sannolikhet inte väl emot i Moskva och kommer att försämra de redan komplicerade relationerna.

Redan igår uttryckte Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sin skepsis över det förnuftiga i att ens försöka samarbete med EU.

- För vår del funderar vi inte längre på hur vi ska samarbeta, som vanligt eller inte som vanligt, utan överhuvud vill vi ta reda på ifall det alls är värt att samarbeta med Bryssel med tanke på hur de arbetar i sin nuvarande form, sa Lavrov
i går när han besökte Belarus
.

Ny strategi på gång

Efter giftmordförsöket på Navalnyj i somras har EU tvingats omvärdera sin relation till Ryssland. En uppdaterad strategi gentemot Moskva arbetas för närvarande fram.

- Men ni behöver en helt ny strategi, betonade Navalnyj. Ni måste komma ihåg att dagens ryska stat leds av ett gäng kriminella.
Enligt Navalnyj är nästa års dumaval avgörande för landets framtid.

- EU måste utöva påtryckningar när det gäller kandidaters lagliga rätt att ställa upp i valet, sa Navalnyj och fortsatte med att säga:

- Ifall Putins Ryssland inte lyssnar på era krav ska ni heller inte klassa valresultatet som legitimt.

Navalnyj har nio gånger försökt registrera ett parti hos de ryska myndigheterna och lika många gånger fått ett nekande svar.
Att neka kandidater registrering inför ett val är ett verktyg som myndigheterna ofta använder. Problemet gäller alla partier runt om i landet.

Enligt nättidningen Meduza vill Kreml att maktpartiet Enade Ryssland gör ett lika bra dumaval som förra gången och kammar hem 75 procent av platserna.

Att uppnå målet blir svårt. Enligt den senaste opinionsundersökningen från den statliga gallupbyrån Vtsiom har Enade Ryssland bara ett understöd på 31 procent runt om i landet.

Navalnyj fick ny pondus

EU-parlamentets inbjudan gav Navalnyjs politiska karriär den skjuts framåt han behövde.

För närvarande återhämtar han sig fortfarande i Tyskland, men planerar återvända till Ryssland så snart läkarna ger klartecken.
Ifall EU väljer att kraftigare än tidigare hävda rätten att ställa upp i politiska val kan det leda till att Navalnyjs parti registreras.

Putins politiska etablissemang kommer som vanligt att tiga ihjäl dagens evenemang i EU-parlamentet. Den statliga mediepropagandan kommer å sin sida än en gång att hitta bevis för Navalnyj som utländsk agent.

Bland den stora allmänheten är Navalnyj en omstridd politiker. Men tack vare dagens uppträdande stiger hans aktier rejält.
Trots all censur i Ryssland kommer Navalnyjs budskap att hitta hem till de ryska stugorna. Särskilt unga vuxna och medelålders följer samhällsdebatten på nätet, och där är informationen friare.

EU-parlamentet visade att Navalnyj är en politiker som ska tas på allvar och som det lönar sig att lyssna på. En inställning som helt säkert smittar av sig.