Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Macron fördömer polisbrutalitet mot svart man i Paris

Från 2020
Det är mörkt. En polis står med ryggen mot kameran och skymmer delvis Eiffeltornet i bakgrunden. Människor promenerar förbi..
Bildtext Människor demonstrerade i Paris den 21 november mot lagförslaget som skulle göra det svårare att filma poliser.
Bild: AOP

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att en video som visar hur tre poliser misshandlar en svart musikproducent är en skam för Frankrike. Han säger att regeringen vill återställa allmänhetens förtroende för polisen.

Åklagare utreder attacken som fastnade på video. Nyhetssajten Loopsider har delat videon på Twitter.

Macron säger på Facebook att bilderna av våldet är oacceptabla och att Frankrike aldrig ska acceptera våld eller brutalitet oavsett vem som gör sig skyldig till det. Han säger också att polisen borde föregå med gott exempel vad gäller att följa lagen.

Musikproducenten Michel Zecler säger att han var ute och gick i Paris 17:e distrikt då han såg en polisbil. Han var utan munskydd vilket bröt mot coronabestämmelserna i staden. För att undvika att få böter gick han till sin musikstudio som finns i närheten.

Men Zecler säger att polisen följde efter honom och kom in i byggnaden och började misshandla honom och skymfa honom med rasistiska tillmälen.

Inrikesminister Gerald Darmanin har sagt i tv att poliserna kommer att straffas om misstankarna bekräftas.

Samtidigt pågår i Frankrike en intensiv debatt om ett lagförslag som begränsar journalisters och vanliga medborgares möjligheter att dokumentera poliser som utför sitt arbete.

Premiärminister Jean Castex sade på torsdagen att regeringen kommer att se över formuleringarna i förslaget.

Källor: Reuters, France 24, AFP, AP