Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: Etiopiska soldater stoppar tigreanska flyktingar vid gränsen mot Sudan

Från 2020
Två etiopier, som flytt undan Tigray-konflikten, promenerar i staden Hamdayit vid den sudanesiska gränsen.
Bildtext FN befarar en gigantisk flyktingkris i området.
Bild: AFP / Lehtikuva

Färre personer än tidigare lyckas ta sig från provinsen Tigray i norra Etiopien över till Sudan. Flyktingströmmen ut ur det krigshärjade Tigray har minskat efter att etiopiska armésoldater skickats dit.

Soldaterna som utposterats vid gränsen hindrar tigreaner att lämna landet. Antalet flyktingar som når Sudan har minskat till en tredjedel, uppger det brittiska rundradiobolaget BBC.

BBC rapporterar att de första etiopiska soldaterna upptäcktes vid gränsövergången i Hamdayet i onsdags. Sedan dess har BBC hört åtskilliga vittnesrapporter om hur människor hindrats lämna Etiopien.

Soldater har också sagt till personer som velat korsa gränsen att de inte kan återvända, till exempel för att hämta sina familjemedlemmar.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger för sin del att armésoldater har hindrat civilpersoner att ta sig vidare från Humera, cirka 20 kilometer från gränsen.

BBC har inte fått svar på sina frågor

Enligt BBC har den etiopiska administrationen inte reagerat på journalisternas otaliga kontaktförsök angående soldaterna vid gränsen.

Premiärminister Abiy Ahmed träffade i fredags ambassadörer från Afrikanska unionen. De ska fungera som medlare i konflikten mellan regeringen och det styrande partiet i Tigray, TPLF.

Efter mötet sade Abiy sig vara nöjd med att man försöker hitta afrikanska lösningar på afrikanska problem, men uppgav att militäroperationen i norr fortsätter.

Människor kan snart svälta ihjäl

Strider mellan tigreanska rebeller och etiopiska arméstyrkor har pågått i Tigray sedan den 4 november.

Hjälporganisationer uppger att maten kan ta slut för upp till 100 000 människor redan på måndag om biståndskonvojer inte når dem.

Omkring 43 000 etiopier har redan flytt till grannlandet Sudan och tusentals personer har dödats i striderna, uppgav organisationen International Crisis Group i går fredag.

FN:s flyktingorganisation förbereder sig på att ta emot upp till 200 000 flyktingar under de kommande månaderna.