Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranska ledare hotar med vedergällning för mordet på kärnfysikern - Rouhani anklagar Israel för att agera lönnmördare åt USA

Från 2020
Uppdaterad 28.11.2020 14:41.
Ett arkivfoto på president Hassan Rouhani då han passerar ett porträtt av Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei.
Bildtext Ett arkivfoto på president Hassan Rouhani då han passerar ett porträtt av Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei.
Bild: EPA/STRINGER

Irans president Hassan Rouhani anklagar öppet Israel för att ha genomfört fredagens mord på den ledande iranske kärnenergiforskaren Mohsen Fakhrizadeh. Både han och Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hotar med hämnd.

- Än en gång har den globala arrogansens ondskefulla händer befläckats med blodet från en av den här nationens söner, med sionisternas inkräktarregim som lönnmördare, hette det i ett poetiskt uttalande av Rouhani på lördagen.

I den iranska retoriken beskrivs USA som "den globala arrogansen" och "sionisternas inkräktarregim" är lika med Israel. Med andra ord anklagar Rouhani Israel för att ha lönnmördat Fakhrizadeh och då gått i USA:s ärenden.

Under lördagen svor både Rouhani och ayatolla Ali Khamenei att hämnas mordet.

Under ett tv-sänt regeringssammanträde sade Rouhani att Israel är ute efter att "skapa kaos".

- Den iranska nationen är smartare än att den skulle ramla i sionisternas konspiratoriska fälla. De vill skapa kaos, men de borde veta att vi läst deras avsikter och att de inte kommer att lyckas, sade Rouhani, som tillade att vedergällningen kommer "i sinom tid".

Ayatollah Ali Khamenei, i sin tur, intygade att Fakhrizadehs vetenskapliga och tekniska arbete kommer att fortsätta, mordet till trots.

Fakhrizadeh har beskrivits som det iranska kärnvapenprogrammets fader

Minst fyra iranska vetenskapsmän med koppling till Irans kärnenergiprogram dödades i misstänkta lönnmord mellan åren 2010 och 2012, så Fakhrizadeh är inte den första.

Både USA och Israel har utpekat Fakhrizadeh som den drivande kraften bakom Irans kärnprogram, framför allt vad gäller utvecklingen av kärnteknikprogrammet i en militär riktning. Han har beskrivits som "fadern" till Irans hemliga kärnvapenprogram.

Iran har alltid förnekat kärnvapenprogrammets existens. Officiellt var han chef för det iranska försvarsministeriets forskningsorganisation. Han tros också ha varit högt uppsatt officer i Irans islamiska revolutionsgarde.

Mohsen Fakhrizadeh på ett av de få fotografier som publicerats på honom. Den här bilden uppges vara tagen i januari 2019.
Bildtext Mohsen Fakhrizadeh på ett av de få fotografier som publicerats på honom. Den här bilden uppges vara tagen i januari 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också det internationella atomenergiorganet IAEA har sagt att Fakhrizadeh har lett aktiviteter "till stöd för möjliga militära dimensioner av Irans kärnprogram".

IAEA har begärt att få höra Fakhrizadeh flera gånger, men det har den iranska ledningen aldrig gått med på.

Mycket tyder på att det var Israel som mördade Fakhrizadeh

Israel har inte kommenterat mordet på Fakhrizadeh, men israeliska medier rapporterade vid middagstid på lördagen att israeliska ambassader världen över har försatts i "högsta beredskap" på grund av de iranska hoten.

New York Times hänvisar till anonyma amerikanska underrättelsekällor som bekräftar att det var Israel som stod bakom mordet på Fakhrizadeh.

Exempelvis Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem, Nathan Shachar, skrev redan på fredagen att den israeliska rapporteringen om mordet gav signaler som pekade på israelisk inblandning.

Alla de tre ledande israeliska tv-kanalerna kunde tidigt på kvällen presentera förvånansvärt detaljerade uppgifter om operationen, enligt Shachar.

Blod utanför den bil som Fakhrizadeh färdades i då han utsattes för den dödliga attacken utanför Teheran på fredagen.
Bildtext Blod utanför den bil som Fakhrizadeh färdades i då han utsattes för den dödliga attacken utanför Teheran på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Attacken mot Fakhrizadeh ska ha inletts med en fjärrutlöst explosion i en skåpbil intill det fordon som Fakhrizadeh färdades i, i utkanterna av huvudstaden Teheran.

Genast därefter ska motorcykelburna män ha öppnat automateld mot kärnfysikern och hans säkerhetspersonal.

Både Shachar och israeliska medier skriver om hur Israels förre premiärminister Ehud Olmert själv berättat att han blåste av en Mossad-operation mot Fakhrizadeh år 2008.

Vilken var USA:s roll?

Det är oklart vad USA visste om attacken mot Fakhrizadeh på förhand, men det finns flera bedömare som misstänker att Trump-administrationen hade gett den sitt klartecken.

Exempelvis BBC:s kommentator Paul Adams kan ett syfte med attacken ha varit att komplicera tilltänkta förhandlingar mellan den tillträdande presidenten Joe Bidens administration och Iran.

Biden har sagt sig vilja återuppta dialogen med Iran och har tidigare också förklarat att han vill återupprätta det internationella kärnavtalet med Iran som president Donald Trump rev upp för USA:s del.

Källor: Reuters, AFP, AP, New York Times, Yle, Haaretz, DN

Diskussion om artikeln