Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga nya coronavirusfall i Österbotten på två dagar – men coronagruppen är orolig över det nationella smittläget

Från 2020
Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus.
Bildtext Coronagruppen påpekar att läget snabbt kan ändras. Bildsättningsbild.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Res inte utanför Österbotten i onödan, rekommenderar coronagruppen. Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt ser bra ut med flera dagar utan några nya fall den senaste veckan, men det försämrade läget i övriga landet oroar ändå gruppen.

Vasa sjukvårdsdistrikt hade på lördagen, för andra dagen i rad, inga nya coronavirusfall att rapportera.

Antalet bekräftade coronafall i distriktet var på lördag förmiddag ännu 1 085 och incidenstalet de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet har sjunkit till 16.

Men det nationella smittläget i Finland oroar Österbottens coronasamordningsgrupp, som höll ett extra möte på fredagen på grund av det försämrade coronaläget i Finland.

Gruppen skriver i ett pressmeddelande att läget just nu är lugnt i Österbotten, men att det nationella läget medför en ökad risk att epidemin förvärras också i Österbotten.

- Vi vill starkt rekommendera att invånarna i vårt område under de närmaste dagarna inte gör resor utanför Österbotten, ifall det inte är alldeles nödvändigt. Risken att föra med sig coronasmitta hit från andra delar av landet är mycket hög, konstaterar coronasamordningsgruppens ordförande och Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen.

En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikts direktör, Marina Kinnunen, säger att risken att föra med sig coronasmitta hit från andra delar av landet är mycket hög.
Bild: Anna Wikman / Yle

Lägesbilden kommer med fördröjning

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig ännu i accelerationsfasen, eller inbromsningsfasen som distriktet också kallar den.

Men både Nylands och Päijät-Häme sjukvårdsdistrikt befinner sig nu i den värsta epidemifasen, alltså spridningsfasen.

Incidenstalen är också högre i granndistrikten för tillfället. Mellersta Österbotten har ett incidenstal på 25,6 (23.11) och Södra Österbotten ett incidenstal på 52,8.

På fredagen gick också Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt in i accelerationsfasen.

Coronagruppen påpekar därför att läget snabbt kan ändras.

- Att minnas är att lägesbilden påverkas av att det ökade antalet smittor på nationell nivå satt stor press på analysen av coronatester. Det betyder att svaren för närvarande kommer med cirka tre dygns fördröjning, konstaterar Vasa sjukvårdsdistrikts infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nu är det tid att så gott det går hålla sig inom familjekretsen och undvika andra kontakter, om det bara är möjligt

Förutom att coronagruppen rekommenderar att man inte reser utanför Österbotten i onödan påminner de också om de rekommendationer som finns sedan tidigare.

- Vi vill också påminna om att man vid alla tillställningar, oavsett om det är fråga om privata tillställningar, offentliga möten eller på arbetsplatser, bör komma ihåg vikten av tillräckliga avstånd, munskydd och handhygien. Nu är det tid att så gott det går hålla sig inom familjekretsen och undvika andra kontakter, om det bara är möjligt, säger Kinnunen. 

Gruppen rekommenderar att man begränsar antalet deltagare på privata tillställningar till högst 20 personer. Och att man använder munskydd i alla kontakter utanför det egna hushållet där det inte är säkert att man kan hålla säkerhetsavståndet

Diskussion om artikeln